Gondolat és erő – Az orbáni modell I.

2019. március 24. 08:52

Az orbáni kormányzás középpontjában nem a bürokrácia, valamint a lobbik által kialakított irányok és javaslatok, hanem a társadalom egészét átfogó társadalompolitikai célok, nemzeti érdekek, nemzeti célok képviselete áll.

2019. március 24. 08:52
Giró-Szász András
Magyar Nemzet

„Az orbáni modell jellegzetessége, hogy politikai kormányzáson alapul, vagyis a választói érdekek képviseletének ellátására törekszik a különböző ágazati, partikuláris érdekekkel szemben. A létrejövő politikai kormányzás nem jelentett mást, mint hogy az állam szerepét új filozófiai megközelítéssel határozták meg, s a politikai osztály cselekvését a nemzet és a közösség érdekei mentén definiálták. Következésképp a gazdaságpolitikai kormányzás középpontjában nem a bürokrácia, valamint a lobbik által kialakított irányok és javaslatok, hanem a társadalom egészét átfogó társadalompolitikai célok, nemzeti érdekek, nemzeti célok képviselete áll, amelyek képesek összerendezni a gazdaság egészséges és fenntartható működését.

A gazdaságpolitikát is átható nemzeti érdek például a demográfiai fordulat elérése, a munkaalapú társadalom létrehozása, a területi különbségek megszüntetése, a versenyképes, identitással rendelkező nemzet megteremtése, amely egyaránt magában foglalja az államot, a gazdaságot és a társadalmat. Azaz a gazdaság nem öncélú, hanem a társadalmi értékek mentén, nemzeti alapon szerveződik, épül fel.

Az orbáni modell egyértelművé teszi, hogy az állam nem mondhat le olyan gazdasági területek döntéshozói-irányítói szintű tulajdon- és/vagy szabályzó jogáról, amelyen keresztül polgárai mindennapi életét, annak biztonságát közvetlenül befolyásolja, hiszen csak ezzel a szerepvállalással tud eleget tenni a gondoskodó, esélyt adó állam feladatainak.

Vallja, hogy a gondoskodó, esélyt adó állam támasza a középosztály, egészen pontosan az alulról nyitott középosztály, amelyben az állampolgár a szükségleteit a környezetéből elégíti ki úgy, hogy ezt önmagáért és az őt befogadó közösségért viselt felelősséggel teszi.
Hiszi, hogy az emberek élethelyzetének alakulása, boldogulása a nemzeti versenyképesség állapotával függ össze. A versenyképesség növeléséhez pedig elengedhetetlen az állam nemzetépítő szerepének újraértelmezése, a szerepvállalás világos célok mentén történő meghatározása.

Az orbáni modell a gazdaság területén olyan struktúrában hisz, amely a kiszámíthatóság, fenntarthatóság, eredményesség hármasával nyújtja a társadalom számára azt a biztos alapot, amelyre építve tudják egyre szélesebb rétegei fokozatosan létrehozni státusbiztonságukat.
A mindezen elvek alapján felépülő orbáni modellt, valamint az elmúlt nyolc évben belőle fakadó kormányzati cselekvést és e döntéseknek a – múlt hibáin edződött – társadalom által megélt pillanatait legjobban az erő tiszteli az érveket, de tesz az okoskodásra gondolata jellemzi.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KötőDániell
2019. április 13. 16:24
Észrevettem, hogy az olyan kommenteket soha nem jön cáfolat, ahol felsorolja valaki a kormány eredményeit. Tényszerű adatokkal. Csak a "lopnak", " fidesz csicska", "Mészáros" mantrát nyomják. De a tényeket soha nem cáfolja egyik troll sem.
VakzKommondor
2019. március 24. 15:02
https://index.hu/gazdasag/2017/09/08/felmilliardos_allami_megbizast_kapott_giro-szasz_andras_volt_cege/ https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/a_miniszterelnoksegtol_kapott_megbizast_giro-szasz_cege.607014.html 500 millió, 140 millió, 200 millió. És mit csinált érte? A nagy büdös lófaszt. Ez a patkány is lopott pár milliárdot aztán eltűnt. Most minek bújt elő? Elfogyott?
Pelso j.
2019. március 24. 12:28
Már az első bekezdés is nagyon gírószászos, vagyis primitív.
GV0917
2019. március 24. 11:29
Az alulról nyitott (a középosztály felé) gazdaság kezdeti nekifutások és megtorpanásokkal vegyes véghajrához jutottak. A korfa ágai felfelé már nem alakíthatóak.Ma már csak egy cél van,Előre !Ha még nem kezdték el a népesség növelési metódusok gyakorlati alkalmazását-siessenek, mert a legfőbb veszély-a testidegen megélhetési kéretlen szereplők beözönlése ..veszélyes.!Hajrá magyarok! Mert hiába lett a szép korúak bölcsessége-, nem tudja továbbadni, mert az igyekeztük példás, de a tanácsaik veszendőbe mennek a sok "pösz és mamu" hallatán....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!