A hitelminősítők végre a valóság talaján állnak

2019. február 27. 10:42

Az intézetek már kezdik felismerni: torz értékeléseik súlyos károkat okoztak.

2019. február 27. 10:42
Novoszáth Péter
Magyar Nemzet

„Egy héttel azután, hogy a Standard & Poor’s pénzügyi szolgáltató csoport felminősítette Magyarországot, a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő is bejelentette, hogy javította a devizában és forintban fennálló hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek besorolását.

A hitelminősítők egymás után rontottak Magyarország adósságbesorolásán. Az MSZP–SZDSZ-kormányok súlyosan hibás gazdaságpolitikája következtében Magyarország államadóssága, külső kitettsége és sérülékenysége olyan mértékben növekedett, hogy ennek következményeként a hitelminősítők a befektetésre nem ajánlott, bóvli kategóriába sorolták a magyar adósság hitelbesorolását. Micsoda különbség van az ország akkori és mai helyzete között! Ma egyáltalán nincs szükség arra, hogy a kormánytagok az akkori balliberális kormányhoz hasonlóan az IMF-hez és az EU-hoz rohangáljanak azonnali pénzkölcsönért a csődhelyzet elhárításához. Sőt, az akkor felvett gigahitelt már rég vissza is fizette az ország.

Ennek ellenére egyre több befektető hagyta figyelmen kívül a minősítők értékelését és döntött azok aggályoskodásai dacára a kedvező magyarországi befektetések mellett. Így válhatott Magyarország a külföldi befektetők körében a kelet-európai régióban sok területen a legkedveltebb célponttá. A magyar Nemzeti Befektetési Ügynökség 2017-ben kilencvenhat leendő magyarországi, külföldi befektetővel folytatott tárgyalást zárt le eredményesen, mindezek mintegy 3,5 milliárd eurós új befektetést és 17 ezer új munkahelyet jelentettek az országnak. Az ügynökség 2018-ban százharminc külföldi céggel folytatott le sikeres tárgyalást, amelyek további nyolcmilliárd eurós befektetést jelentettek az országnak.

A mostani felminősítések azt jelzik, hogy az intézetek már kezdik felismerni: torz értékeléseik súlyos károkat okoztak szakmai hitelességüknek. Reméljük, most már felismerik azt is, hogy az általuk eddig alulértékelt, kiszámítható, stabil gazdaságpolitika, a hazai lakosság és a vállalkozások támogatása, a külföldi befektetők számára biztonságos üzleti, befektetői környezet kialakítása egyáltalán nem kockázatos, és jó szívvel ajánlható ügyfeleiknek, a befektetőknek is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2019. február 27. 15:07
A hitelminősítők végre NEM TAGADJÁK TELJESEN a valóságot
polnemkor
2019. február 27. 13:24
Még messze nem a valós állapotunkat tükrözi a besorolásuk. Nagyon a reális besorolás alatt tartanak minket még mindig, nyilvánvalóan politikai okból.
llnnhegyi
2019. február 27. 11:24
Hajrá Orbán Viktor miniszterelnök úr!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!