Nem az elit fehér sapkáiból bomlik ki a rendszerkritikus feminizmus virága

2019. január 02. 08:19

Leszállítottak egy konzum-liberális feminista értelmezést a rabszolgatörvény-ellenes megmozdulásokról.

2019. január 02. 08:19
Vida Kamilla
Mérce

„Láthatóan érdekli a világsajtót a rabszolgatörvény hatására kialakult aktuális magyar helyzet. Az itthon is nagy visszhangot kiváltó Guardian-cikk női ellenzéki politikusok, és női aktivisták megszólaltatásával olyan keretezést adott az itthoni konfliktusoknak, amely szerint a magyar nők ideológiától függetlenül összefognak és igyekeznek leszámolni Orbán Viktor és a Fidesz macsó politikájával. (...)

Nem hiszem, hogy a brit lapnak különös érdeke fűződne ahhoz, hogy tematizálja a magyar tüntetéseket. Vélhetően a vélt olvasói igényeknek, a helyi értelmiségi elit elvárásainak és az ideológiai szabályoknak megfelelően leszállítottak egy konzum-liberális feminista értelmezést a rabszolgatörvény-ellenes megmozdulásokról, sok női megszólalóval. És persze nyugodtabb szívvel lehet nyugaton ilyen értelmezéseket olvasni, amelyek férfi és női »energiák« összecsapásának mutatják be ezeket a konfliktusokat és nem utalnak a globális egyenlőtlenségekre.

A probléma leginkább az, hogy a felkínált interpretáció távol áll a valóságtól, és hogy jelen esetben hatással van a helyi tematizációs és erőviszonyokra. Eszközt és legitimációt ad bizonyos szereplőknek és narratíváiknak.

A rabszolgatörvény osztálykérdéseket hozott felszínre.” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2019. január 02. 22:20
Ez a HP engem hova sorolna? (köz)alkalmazott is vagyok meg vállalkozó munkaadó is. Bennem az égvilágon semmilyen konfliktus nem dúl. És az osztályharc kifejezést is rég elfelejtettem, pedig munkás is vagyok meg kapitalista is.
írmag
2019. január 02. 17:14
Rabszolgáknak ajánlott új kiadású Tamás bátya kunyhója, Harriet Beecher-Stowe-tól. Derüljön az igazság, majd jöhet az Elfújta a szél is. Könyvben! Film?
IV. Fawkes
2019. január 02. 13:35
Még verset is "tud" írni :-))) http://kulter.hu/2018/08/vida-kamilla-verse/ Ez a korcs nem a Vida vérbíró leszármazottja?
mucsay
2019. január 02. 13:34
én tom, hogy sok vida van, de azért véletlenül nem a vérbíró vida leszármazottjával állunk szemben?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!