Deglobalizáció

2019. január 16. 16:50

A korforduló, amelyben benne élünk, a liberalizmus kríziséből fakad.

2019. január 16. 16:50
Békés Márton
Békés Márton
Látószög

„A korforduló, amelyben benne élünk, a liberalizmus kríziséből fakad, és minden, ami ma korszerű, a liberalizmus különböző mértékű és mélységű tagadásán alapul (nem-liberális → illiberális → antiliberális). A globalizáció felbomlása és szerkezeti problémáinak fokozódása közepette olyan új eszmék is felbukkannak, amelyek éppen nem-globális mivoltuk miatt jelentenek számára kihívást. Ennek legtöbb jövőt ígérő része az a manapság beérő nemzeti reneszánsz, amelynek perspektíváját a politikai, társadalmi és etnikai sokféleség jegyében – méghozzá radikális anti-univerzalizmusként – az európai zöldmozgalmak és a német újjobboldal határán álló Henning Eichberg (1942–2017) fogalmazta meg még 1973-ban; eszerint szükség van »a nacionalisták nemzetközi együttműködésére, amely csapást mér a multinacionális konszernekre, amelyek elveszik az egyes népek identitását és arctalan fogyasztókat csinálnak belőlük«.

A politika földrajzi meghatározottságainak felértékelődése, a gazdasági autarkia, az európai őshonos népek etnopluralizmusának és ezzel együtt a nemzeti identitások megőrzésének igénye egyszerre jelzi és sietteti is a liberális (neoliberális–globális–kozmopolita) világrend alkonyát. Mindez nem más, mint »harc a helyi és különös karakterjegyek megőrzéséért, a kultúra egyediségéért az egyneműsödés szörnyűséges lavinája ellenében« (Ezra Pound).”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2019. január 17. 11:16
Nálunk a fertelmes liberalbolsevizmus megbukott 2010- ben, amikor is a választók kipicsatiroztak őket a hatalomból.
péterx
2019. január 17. 07:56
A liberalizmus eredendően és lényegileg hibás, mert egy-oldalú, individualista. Ezért csak idő kérdése volt, hogy mikor buknak ki a súlyos következményei.
zakar zoltán béla
2019. január 16. 21:25
Ez a liberalizmus, nem liberalizmus! Ez degenerált, beteg szarládák böfögése!
__Y__
2019. január 16. 20:21
Vajon ennek fizetnek azért, hogy ekkora hülyeségeket mondjon és úgy adják a szájába, vagy helyből ennyire hülye(?!)...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!