Küszöbön a középiskolai felvételi vizsga

2018. november 22. 17:30

A szülők generációja már a saját bőrén tapasztalta az élethosszig tanulás szükségességét.

2018. november 22. 17:30
Kurucz Adrienn
WMN

„A szülők generációja már a saját bőrén tapasztalta az élethosszig tanulás szükségességét, ezért gyermekeitől sem várja, hogy »nyugdíjas állást« találjanak.

És mert az utóbbi években rengetegen tanulnak (négyszer annyian, mint korábban) felnőttként valamilyen kézműves mesterséget, az efféle munka becsülete megnőtt. Rengeteg az újdonsült hobbiszakács, keramikus, bútorrestauráló, és a média hatására megnőtt a presztízse például a fodrász szakmának.

Amúgy pedig a pályaválasztás nemcsak az esélyek latolgatásáról szól, hanem arról is, miben tud sikeres lenni a fiatal. És lehet, hogy pont egy olyan tevékenység válhat imádott mesterséggé, ami hobbinak indult valamikor. A szülőnek is rugalmasnak kell tehát lenni, ha az ő elképzeléseinek ellentmond a gyerek álma. 

»A jövő mindenkitől rugalmasságot, nyitottságot, alkalmazkodást és változtatni tudást követel majd« 

– mondta Szily, aki eredeti végzettségét tekintve pszichológus.

A sajtótájékoztatón elmesélte, hogy amikor a saját fiainak kellett dönteni, arra kérte őket, gondolják át, milyen életet szeretnének. El tudják magukat képzelni például egy íróasztal mögött? Efféle tényezők függvényében válasszanak iskolát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
józan paraszti ész
2018. november 24. 20:00
Igaza van, de az életről fogalma sincs. "Rengeteg az újdonsült hobbiszakács, keramikus, bútorrestauráló" Az életben pedig rendes szakácsok, burkolók, asztalosok kellenek, és ők tudnak megélni a szakmájukból. A hobbijukból csak újságírók tudnak megélni.
a hun
2018. november 24. 18:53
"Küszöbön a középiskolai felvételi vizsga" Mivaaaaaan? 1958-ban, nyolcadikos tanulóként tettem felvételi vizsgát a csepeli Kossuth Lajos Gépipari Technikumban.
Megtalálta
2018. november 23. 11:25
Sőt, küszöbön a küszöb.
fakutya Bobber
2018. november 22. 23:47
»A jövő mindenkitől rugalmasságot, nyitottságot, alkalmazkodást és változtatni tudást követel majd« Ok, rugalmasság, alkalmazkodás, változttni tudás: de mondja meg végre valaki, mi az a nyitottság? Én nem vagyok nyitott, zárkózott vagyok. Csak azt engedem be az életembe, akit valamiért jónak látok. Most erről kötelező lemondanom a liberális szabadságeszmény jegyében?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik