Tanulnunk kell a sülysápi tragédiából

2018. november 02. 10:16

Becslések szerint évente 9-10 ezer kismama szenved a terhesség idején vagy a szülés után a depresszió tüneteitől.

2018. november 02. 10:16
Diószegi-Horváth Nóra
Diószegi-Horváth Nóra
Mérce

„Ugyan hazánkra vonatkozó pontos és friss adatokat nem találtam arra vonatkozóan, hogy hány nőt érintenek a szülés utáni depresszió különböző formái, de a becslések szerint évente 9-10 ezer kismama szenved a terhesség idején vagy a szülés után a depresszió tüneteitől (melynek egyébként meglehetősen különböző formái és fokozatai vannak). Az olyan, súlyos esetek száma, mint a sülysápi asszonyé, ezerből 1-2. És ha jól értem a vonatkozó szakirodalmat, a becslések itt valóban becslések, hiszen feltételezhetjük, hogy rengeteg olyan nő, anya van, aki egyáltalán nem tud vagy akar beszélni a problémáiról.

És itt érkezünk el a lényeghez.

Azért tartottam fontosnak, hogy idézzek néhány, az ügyről megjelent cikkből, mert egészen jól mutatják azt, hogy erről a súlyos, rengeteg anyát érintő problémáról hogyan beszélünk, és ebből fakadóan hogyan gondolkodunk. A környéken mindenki úgy látta, hogy az anya boldog a gyerekével – de nem inkább arról van szó, hogy ha látunk egy nőt gyerekkel, alapból feltételezzük, hogy boldognak kell lennie, hiszen gyereke van? Nem inkább egy társadalmi elvárást vetítünk rá egy anyára, miközben bele sem gondolunk, hogy valójában milyen élethelyzetben van? Szerintem inkább ez a helyzet – azt látjuk, amit látni akarunk.

Az olyan szavakkal pedig, mint az elmebeteg, lényegében megbélyegezzük nem csak a gyilkosságot elkövető anyát, de rajta keresztül az egész problémát is. Az pedig, hogy valaki, hosszasan kifejti, hogy a gyilkosságot elkövető anya tanult nő volt, akinek tudnia kellett volna, hogy mi a baja – ez pedig felelősséghárítás, minden szinten.

Ha valaki depressziós (tanult vagy sem), nem neki magának kell ezt diagnosztizálnia, és nem neki kell a saját maga által felállított diagnózis alapján kezelnie a problémát, még akkor sem, ha ennek lehetőségéről egyébként előzetesen tájékoztatták.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2018. november 02. 22:29
Nem tudom mi történt Sülysápon, de mondd csak Nóra, te hanyadik gyermeked születése után estél depresszióba?
tevevanegypupu
2018. november 02. 19:49
Ennak az asszonynak nincs anyja,,nővére, barátnője, senkije? Hogy felelhetne egy ország az ilyen szerencsétlenségért, ha a közvetlen hozzátartozók, ismerősök és barátok nem tudnak segíteni? A védőnő nem láthatta, hogy valami nagy baj van?
jucidom
2018. november 02. 16:34
Szendi Gábor"A terhességi és szülés utáni depresszió evolúciós megközelítésben nem betegség, hanem alkalmazkodási válasz bizonyos pszichés és szociális feltételekre. A terhességi és szülés utáni depresszió másik oka hiányállapotokra vezethető vissza. A népesség számos fontos tápanyagban és vitaminban hiányt szenved, melyet a terhesség és szoptatás idején a megnövekedett szükségletek súlyosbítanak. A terhességi és szülés utáni depresszió antidepresszánsokkal való kezelése tudományosan nem alátámasztott, az antidepresszánsok mind depresszióban, mind a terhességgel kapcsolatos depresszióban hatástalanok. A hatástalanságon túl ugyanakkor súlyos kockázatnak teszi ki a magzatot. A terhességgel kapcsolatos depresszív állapotokat a hiányállapotok megszüntetésével és a pszichoszociális problémák megoldásával vagy enyhítésével kell kezelni."
Peter8811
2018. november 02. 16:01
"Becslések szerint évente 9-10 ezer kismama szenved a terhesség idején vagy a szülés után a depresszió tüneteitől." Szerintem Patástól depressziósak, le kell váltani és helyére Bokrost Lalyost kell meg választani, vagy Demszky Téglás Gábort.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!