Spengler kései bosszúja

2018. november 02. 10:09

A nyugati embernek elég néhány évtizednyi prosperitás, és máris azt hiszi, minden gondja megoldódott, s ez örökre így lesz.

2018. november 02. 10:09
Csejtei Dezső
Magyar Idők

„Theodor Adorno, akit nem lehet megvádolni azzal, hogy túl nagy rokonszenvvel viseltetett volna Oswald Spengler filozófiája iránt, egyik tanulmányában azt írja a német filozófus kapcsán, hogy az elfeledett Spengler úgy áll bosszút majd, hogy mégiscsak neki lesz igaza. Adorno említett észrevétele két szempontból is helytálló; egyrészt azért, mert Spengler észrevételei, A Nyugat alkonya pesszimista jövendölései a második világháború után – főként a 60-as és 70-es évek gazdasági fellendülése, valamint a hozzá kapcsolódó társadalmi-kulturális mozgalmak miatt – egy időre valóban a feledés homályába merültek.

Valójában az nyert bizonyságot ebben az időszakban is, hogy a nyugati ember történeti emlékezete meglehetősen kurta; elég néhány évtizednyi prosperitás, és máris azt hiszi, minden gondja megoldódott, s ez örökre így lesz. Az utóbbi évtizedek aztán rácáfoltak a felszínes elvárásokra; kiderült, hogy a Kánaán most sem érkezett el, egy kicsit megint odébb van.

Adorno idézett megjegyzésének másik eleme ezzel függ össze. A történeti tudat felszínessége szembesülni kényszerült azzal is, hogy valóban visszatért az elfeledett Spengler. Híres fő műve, A Nyugat alkonya új kiadásokban és új fordításokban jelenik meg; ha csak a mostani évszázadot nézzük, a közelmúltban látott napvilágot a mű görög, cseh, szerb, észt, svéd, valamint holland fordítása.

A német filozófus fejtegetései, a napnyugati ember kilátásait illető komor jövendölései nem csupán a magazinok lapjain bukkannak fel újra és újra, hanem létfontosságú bölcseleti számvetésre is késztetnek. Spengler visszatérését jelzi az is, hogy tavaly megalakult az Oswald Spengler Társaság, s idén A Nyugat alkonya első megjelenésének centenáriuma alkalmából megrendezte első nemzetközi konferenciáját Németországban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2018. november 04. 09:00
Ez egy nehezen fölodható ellentmondás. Részben a nőknek is kell h. járjon az, ami a férfiaknak, a családon kívüli pálya, de ezen érvényesülni gyermekesként, a gyermektelenekkel versenyt futva, nehéz. Viszont ebből van a saját kereset, saját nyugdíj, egy esetlegesen nagyon megromlott házasságból való kilépés lehetősége és még sok más, ami ezzel jár. Az, h. a társadalomnak, a gyereknek mi lenne jó, ezekkel a megfontolásokkal szemben nem érvényesül. Másrészt a teljes élet, a legnagyobb boldogság forrás alapja a saját gyermek, a természet diktálta lét elfogadása. Nagyon helyesnek tartom a gyermekvállalásra ösztönző kedvezményeket, a figyelem felhívását arra, mit veszt, aki NEM vállal gyereket. Az élet, bárhogyan is, harc, kockázat vállalás, valamit valamiért.
figyelő4322
2018. november 03. 08:54
A társadalom egészségének legfőbb ismérve az, hogy biztosítja a nemzet, a civilizáció fenntartásához szükséges népesség utánpótlását. Ma Európában talán csak egyetlen nemzet teszi ezt meg. Ez pedig Albánia. Ez viszont manapság az a nemzet, mely az európai civilizáció vonalától legmesszebb áll a kontinensen.
Senki Alfonz
2018. november 02. 22:30
Már korábban is leesett a tantusz nekem, de csak most tudtam megírni, hogy egy médiahack-el van dolgunk!!!! Ez a csávó fordított és írt több könyvet Spenglerről!!!!!!! Tehát piszok ravasz önreklám az egész!!!!!!!
Pelso j.
2018. november 02. 12:36
A hanyatló Nyugat sokszázadik fejezet. Egyébként, ott legalább volt-van prosperitás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!