Merkel alkonya

2018. szeptember 08. 10:35

Ha Merkel nem tudja csillapítani a kedélyeket, akkor a migrációs válság Merkel egész politikai karrierjét meg fogja pecsételni.

2018. szeptember 08. 10:35
Lánczi Tamás
Mozgástér

„2017-re Merkel politikája gyakorlatilag összeomlott. A 2017-es szövetségi választáson a hagyományos kormánypártok – a CDU-CSU és az SPD – drámaian visszaestek, miközben a bevándorlásellenes AfD történelmi sikert ért el, és azóta is erősödik. 2018 júliusára a 69 éves CDU a szétesés közelébe jutott, a  pártot végletesen megosztja a migráció kérdése.

A közvélemény-kutatások szerint a jövő évi szászországi választáson a CDU elveszítheti 1957 óta őrzött többségét: mindössze egy hét leforgása alatt 47.7 százalékról 36 százalékra esett vissza. Ráadásul az elmúlt 60 évben alkalmazott technika sem működik már: a chemnitz-i migránskéselés után hiába jelentek meg a szélsőjobboldali provokatőrök és hiába harsogja a mainstream média, hogy nácik vonulnak az utcákon (ez nem igaz), a bevándorlásellenes AfD támogatottsága nem hogy csökkent volna, de tovább nő, és úgy fest, hogy a második politikai erővé vált a párt Németországban.

Merkel mozgástere napról napra szűkül. Hatalmon maradásához mindenképp meg kell őriznie a koalíciós partner SPD támogatását, miközben a testvérpárt CSU elnöke, Horst Seehofer egyre élesebben kritizálja a kancellár bevándorláspolitikáját. Ha Merkel nem tudja csillapítani a kedélyeket, akkor a chemnitz-i tüntetések más városokra is át fognak terjedni, és a migrációs válság Merkel egész politikai karrierjét meg fogja pecsételni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makapaka2
2018. szeptember 10. 08:27
Éppen ideje lenne.
Akitlosz
2018. szeptember 09. 17:55
"Ha Merkel nem tudja csillapítani a kedélyeket, akkor a migrációs válság Merkel egész politikai karrierjét meg fogja pecsételni." Aha, Orbán is megbukik naponta háromszor. Merkel pártja vastagon nyert az utolsó választáson pedig az már vastagon a tömeges betelepítés kezdete után volt.
GV0917
2018. szeptember 09. 16:03
Én is megpróbáltam- de micsoda különbség egy kisebb méretű ülőkádat, vagy a Földközi Tenger medencéjét felhabosítani.... mondta Merkel asszony.
Sulammit
2018. szeptember 08. 23:19
Nem ilyen negatív előjellel akart bevonulni a történelemkönyvekbe, de így járt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!