Marseille-től Salzburgig

2018. szeptember 10. 15:36

Elég jól körvonalazódik két, egymással versengő forgatókönyv, és ezek közül az egyiket Emmanuel Macron, a másikat pedig – sírjunk vagy nevessünk? – Orbán Viktor írja.

2018. szeptember 10. 15:36
Kárpáti János
Népszava

„Emmanuel Macron és Angela Merkel marseille-i megbeszélése a salzburgi EU-csúcs előkészítését szolgálta. A strasbourgi magyar vita és szavazás abban az értelemben tekintendő köztes állomásnak Marseille és Salzburg között, hogy a kontinens jövőjét illetően most már elég jól körvonalazódik két, egymással versengő forgatókönyv, és ezek közül az egyiket Emmanuel Macron, a másikat pedig – sírjunk vagy nevessünk? – Orbán Viktor írja. Az első az együttműködő, közös sorsot megélő Európa forgatókönyve, a másik a nemzetállamok durcás széthúzásáé. E tekintetben a menekültek elosztásának csökönyös elutasítása csak a csúcsa az európai szolidaritást és integrációt tudatosan romboló jéghegynek.  

 A forgatókönyves szóképnél maradva, a producer azonban – akinél a pénz van – Angela Merkel, aki a nézetei alapján egyértelműen Macronhoz húz, ám különböző hatalomtechnikai megfontolások lavírozásra késztetik. 

Macron a minap felszólította az Európai Néppártot, hogy válasszon Merkel és Orbán között. A Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője az a bajor Manfred Weber, aki most Merkel támogatásával pályázik az Európai Bizottság elnöki posztjára. Az pedig, hogy meglesz-e az Európai Parlamentben a kétharmados többség a magyar kormányt elmarasztaló, az EU-alapszerződés hetes cikkelye szerinti eljárást kezdeményező Sargentini-jelentés elfogadásához, azért kérdéses, mert a Néppártban nincs erről egységes álláspont. Tekintettel arra, hogy Merkel támogatja a Fideszt a végsőkig, sőt talán azon túl is a Néppárton belül tartani próbáló Weber uniós ambícióit, Macron felszólítása burkoltan Merkelnek is szól: válasszon önmaga és Orbán között, még akkor is, ha önmagát választva, kitagadva a Fideszt a Néppártból, elenyészhet a Néppárt vezető szerepe a jövő májusi európai parlamenti választások nyomán.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2018. szeptember 12. 13:36
"Tekintettel arra, hogy Merkel támogatja a Fideszt a végsőkig, sőt talán azon túl is" Szerintem itt van a mondat vége, nem kell folytatni. Merkel támogatja a fideszt. Ez is igaz: "a producer azonban – akinél a pénz van – Angela Merkel, aki a nézetei alapján egyértelműen Macronhoz húz, ám különböző hatalomtechnikai megfontolások lavírozásra késztetik." Tehát a német hatalmi érdekek arra késztetik, hogy a fideszt támogassa, ne a franciákat. A francia dominancia vetélytárs a németek számára, a magyarok viszont inkább kliensek.
kitiltott
2018. szeptember 11. 11:04
Ha a mostani balllib politikusokon ujsagírokon művészeken , okoskodókon múlt volna akkor Gyerekeink jövőjét már évekkel ezelőtt feláldozták volna a politikai haszonlesés oltáran . Ha rajtuk múlik felemelt kézzel néztük volna végig hogy a kerítés nélküli Magyarországon keresztül masiroznak végig az Iszlam állam katonái gyerekek nők mögé mulva ..pillanatok alatt elfoglaltak volna egész európát. Aztán amikor Európa nyugati fele megtelt volna pár hónap alatt akkor jöttünk volna mi is. Egyszercsak azt vettük volna észre hogy először nem merjük a gyerekünket az utcára engedni aztán nem merjük nyitva hagyni a garázs ajtót egy percre sem aztan nem merünk metrozni buszozni aztán már már mi sem merünk egyedül az utcáta meni..ez annak a függvénye mennyi idegent látunk az utcán . Na ezt a Biztonságot amibe most élünk köszönhetjük az előrelátó Orbán Viktornak és a kormányának És a Fidesznek.
kitiltott
2018. szeptember 11. 10:50
Ez a jelentés nem Magyarországról szól ez a Sorosistak és az Európai nemzeteket védők csatája . Aki megszavazza ezt a Soros fattyúk által idehaza kreált jelentést az Soros migránsaira szavaz ,a bizonytalanságra , félelemre, az iszlamizmusra , a sariára, Európa kettészakítására szavaz. Az s fehér idősek ellen szavaz , a fiatal fehér európaiak jövője ellen szavaz, a saját gyerekei ékete ellen szavaz. Az az Európai nemzetek megmaradása ellen szavaz, Az a fehér faj ellen szavaz..
Minnie
2018. szeptember 10. 19:32
a mocsokzsidó patkány csürhe sírni fog
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!