Elszámoltatható kapitalizmus

2018. szeptember 08. 15:18

Baloldalinak lenni – tetszik vagy sem – azt jelenti, hogy (minimum) korlátozni akarjuk a tőkét.

2018. szeptember 08. 15:18
Büttl Ferenc
Mérce

„Warren kötelezővé tenné az egymilliárd dollár éves forgalom felett teljesítő vállalatok számára egy új, »Amerikai Vállalat« elnevezésű szövetségi tanúsítványt (charter) megszerezését, amely kötelezi a vállalatvezetőket az összes a vállalat működésében érintett fél érdekeinek figyelembe vételére – ez a már több USA tagállamban is működő benefit corporation  modell alapján jönne létre (magyarul lásd Piac & Profit: A jövő cégének három pillére) az igazgatótanács tagjainak legalább 40%-át a munkavállalóknak kellene megválasztaniuk a vállalati vezetők 5 évig nem adhatnák el a vállalattól kapott részvényeiket, illetve a vállalat három éven belül nem vásárolhatná azokat vissza tőlük megtiltana bármilyen politikai célú kifizetést az igazgatótanács és a részvényesek 75%-ának jóváhagyása nélkül a kormány visszavonhatja az »Amerikai Vállalat« szövetségi tanúsítványt, ha az adott vállalat ismétlődően és súlyosan nem jogkövetően jár el Elizabeth Warren törvényjavaslatából, – tekintettel a jelenlegi kongresszusi szavazati arányokra (republikánus többség) –, valószínűleg nem lesz törvény a közeljövőben.

Elizabeth Warren törvényjavaslatából, – tekintettel a jelenlegi kongresszusi szavazati arányokra (republikánus többség) –, valószínűleg nem lesz törvény a közeljövőben.

De nem mehetünk el szó nélkül mellette, főleg akkor nem, ha éppen azt keressük, hogy miként lehet újjászervezni a baloldalt egy olyan országban, amelyben a bal oldali térfelet »birtoklók« innovációs készsége és/vagy bátorsága baloldalinak lenni legalábbis alacsony szintű.

Baloldalinak lenni – tetszik vagy sem – ugyanis azt jelenti, hogy (minimum) korlátozni akarjuk a tőkét, a tőkés társaságokat és azok tulajdonosainak lehetőségeit. Baloldalinak lenni azt jelenti, hogy a munka pártján állunk, csökkenteni akarjuk a jövedelmi- és vagyoni egyenlőtlenségeket, megszüntetni a kizsákmányolás és az elnyomás minden formáját.

Nem szégyen, ha ehhez az ötleteket egy amerikai demokrata párti szenátortól vesszük!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Flagellator1974
2018. szeptember 10. 19:41
Mit akarsz te?
Akitlosz
2018. szeptember 09. 22:06
Nem, nem tetszik. De eddig is tudtam, hogy mit jelent baloldalinak lenni. Embertelen, agyatlan, megvalósíthatatlan utópiát. Ezért nem tetszik. A baloldaliak nem képesek a kapitalizmusnál semmi jobbat kitalálni és megvalósítani. Az ő világuk törvényszerűen csak rosszabb.
__Y__
2018. szeptember 08. 23:14
Érdekes, hogy mindenki a multikat, a bankokat, tőkéseket támadja, olyan cégeket, akik senkire nem erőltetnek rá semmit, max kötelezettségmentes lehetőségeket kínálnak fel, amivel vagy élnek az ügyfeleik, vagy nem. Sőt sok esetben még jótékonykodnak is az ilyen vállalatok. Senki nem veszi észre, hogy a valóságban az igazi kizsákmányoló, amely erőszakkal kobozza el az emberek pénzét, az maga az állam, ezt mégis természetesnek veszi a nép és még imádattal hajlonganak is az éppen aktuális államatyuska előtt, hívják azt Horthynak,Kádárnak, vagy éppen Orbánnak.
pemete jakab
2018. szeptember 08. 20:44
"Baloldalinak lenni – tetszik vagy sem – azt jelenti, hogy (minimum) korlátozni akarjuk a tőkét." Magyarországon közpénzből alapítják meg egyes oligarchák a tőkéjüket. Ezt nem akarja korlátozni a szerző?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!