Pocsolyába nézve

2018. augusztus 31. 09:53

Inkább szobrokat helyeznek át, ideológiát oktrojálnak, és elitcseréről beszélnek.

2018. augusztus 31. 09:53
Hompola Krisztina
Népszava

„Megidézve a békeharc kifejezés abszurditását, kultúrkampfról zajlik a közbeszéd, miközben mi sem áll távolabb a harctól, mint a kultúra.  

Zajlik mindez ahelyett, hogy tanúi lehetnénk érdemi vitáknak, amelyek arról szólnak, hogy hogyan lehetne mindenki számára elérhetővé tenni a kultúrát. Hogy érdemes-e megfontolni a tanácsot, miszerint a pedagógusok kapjanak könyvutalványt; lehetővé kellene-e tenni, hogy egy vidéki kisváros lakója is eljuthasson egy színházba, ha kedve tartja; és egy fiatalnak muszáj-e egy évig gyűjtenie arra, hogy néhány napot az országot világhírűvé tevő fesztiválon tölthessen. Vagy arról folyna disputa, hogy követendő-e az olasz és francia példa, miszerint a 18 évesek 500 eurót kapnak, amit csak kultúrára költhetnek. 

Nem esik szó arról sem, hogy néhány alkotó különlegesen jó pénzügyi helyzetének megteremtése helyett inkább azt kellene elérni, hogy legalább az állami intézményekben dolgozó művészeknek ne kelljen felejthetetlen produkcióik után átvedleniük vállalkozóvá, és számlatömbbel a kezükben rohangászni. Nem, a magát keresztény-konzervatívnak valló kormány és a centrális erőtér gondolkodói inkább szobrokat helyeznek át, ideológiát oktrojálnak, és elitcseréről beszélnek. Mindezt ráadásul unos-untalan a nemzeti jelzőt ismételgetve teszik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2018. szeptember 10. 14:11
Írhatta volna azt is, hogy "A kommunista és a kommunistából liberálissá vedlett éttermiségi rétegtől el a kezekkel, a kommunizmus máig ható kultúrális hatásait minden eszközzel védeni kell." Akkor legalább nem csúsztatott volna.
Amerigo
2018. szeptember 06. 22:13
Miért kötelező a nép szavában hülyének lenni? Lehet,hogy ezt a felvételnél alapfeltétel? A ma olvasott népszavás szövegek csak egy részét süritve beadnák egy bivalynak, az feldobná pacskereket! Csak igy tovább volksmund!
Vakfolt
2018. szeptember 05. 12:03
Nem a formán megy a csihipuhi, hanem a tartalmon.
Aronwie
2018. szeptember 05. 00:46
Azt mondják, fideszes média-túlsúly van, ehhez képest, amennyi ballib kretén cikket láttam csak ma a Mandineren, az egy éves adagnak is sok
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!