Vendégmunkások Romániában

2018. augusztus 24. 18:15

Ez nem csupán egyirányú: a Debrecenben épülő BMW-gyár valószínűleg az Érmellék lakói számára is potenciális munkahellyel kecsegtet.

2018. augusztus 24. 18:15
Balog Levente
Krónika

„Azt ugyanakkor nincs miért tagadni, hogy Békés, Hajdú-Bihar vagy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye határ menti régióinak egy része valóban meglehetősen lerobbant állapotban van, ezt bárki láthatja, aki arra jár.

Ugyanakkor az, hogy a határok egyre inkább csupán szimbolikussá válnak – bármilyen közhelyesen hangozzék is ez – épp hogy kitörési lehetőséget jelenthet ezen térségek számára, hiszen – főleg amennyiben végre Románia is csatlakozhat a schengeni övezethez – minden szinten helyreállhatnak a közel száz évvel mesterségesen szétvágott közlekedési útvonalak, és normálissá válhat a kapcsolat a természetes régióközpontok és vonzáskörzetük között.

Ez nem csupán egyirányú: a Debrecenben épülő BMW-gyár valószínűleg az Érmellék lakói számára is potenciális munkahellyel kecsegtet. (És persze azt se tévesszük szem elől, hogy a »román« oldalon igencsak nagy számban ugyanolyan magyar emberek élnek, mint a túloldalon). Az Arad vagy Bihar megyébe »vendégmunkásként« járó Békés vagy Hajdú-Bihar megyei polgárok esete kapcsán ezért nem feltétlenül vészharangot kell kongatni. Tekinthetjük a normális állapotok visszaállásának. Trianon igazi, kézzel fogható meghaladásának.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Beisl´s Dreck
2018. augusztus 26. 09:46
Kastanienhof Schwulaz=Kurvahošigutntag = vtzmnksr=vitéž munkášőr=Črni križ [Kdo Je Ugasnil Luč] =Övergångsrit= rbn bdskrv rhl ilonah (ouroboros Níðstang ) samesze
Hunyadi Mátyás
2018. augusztus 25. 09:36
A MBW üzem a nagyváradiakat is igencsak érinti. Remélhetőleg, főleg a magyarokat.
Pelso j.
2018. augusztus 25. 07:44
A munkaerő piaci jelenségek kellettek Trianon meghaladásához? Te nagyon hülye.
Burmin
2018. augusztus 24. 21:53
Sajnos nem állnak vissza, mert elképesztően szar a közlekedés mind buszon mind vonaton a környező országok felé. Röhej de a Kádár rendszerben több határ menti vonat volt mint jelenleg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!