Korai leltár

2018. augusztus 07. 19:22

Sajnos évente csökken a magyar iskolák száma, mégsem teszünk semmit. Fogjuk már fel végre, hogy a jelenlegi iskolahálózatunkat át kell alakítani!

2018. augusztus 07. 19:22
Albert Sándor
Felvidék Ma

„Doborgazon és Szentmihályfán szeptemberben már nem nyitnak első osztályt. A tornaljai gimnázium megszűnik és a zselízi gimnázium szeptembertől vegyes tanítási nyelvű iskolává válik.

Sajnos évente csökken a magyar iskolák száma, mégsem teszünk semmit. Fogjuk már fel végre, hogy a jelenlegi iskolahálózatunkat át kell alakítani! Életképes helyi és kistérségi iskolákra van szükségünk. Többször hallottam már, hogy van kidolgozott megoldási javaslat az illetékesek fiókjában. Ha valóban van, akkor ideje lenne végre elővenni és megvalósítani – amíg nem késő.

A vegyes tanítási nyelvű iskolákkal kapcsolatban pedig vannak tapasztalataink. Az összevonás után a következő lépés általában az, hogy szlovák vagy szlovák érzelmű vezető kerül az iskola élére, majd néhány tantárgyat elkezdenek szlovák nyelven oktatni…

Azt is olvasom, hogy a szlovák iskolákban a magyar nyelvet is lehet majd tanítani. Ha a múltban volt is lelkiismeret-furdalása annak a magyar szülőnek, aki szlovák iskolába íratta gyerekét, valószínűleg ezután már nem lesz, hiszen a gyermeke a szlovák iskolában is tanulhatja a magyar nyelvet. Attól félek, hogy ez a pokolba vezető út és a magyar iskolák tanulói létszámának további csökkenéséhez vezethet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krakken96
2018. augusztus 08. 03:37
Tetszettek volna szulni! A ciganyokat biztos nem olvasztja be a szlovaksag...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!