A XX. század politikájának vége

2018. július 09. 14:02

Az az ábránd-Nyugat, amiről Bauer beszél, már nem létezik.

2018. július 09. 14:02
Ungár Péter
Ungár Péter
HVG

„A gond tehát a következő: a Brexit, Trump, az olasz választások, a német koalíciós nehézségek után ki lehet mondani, hogy amiről Bauer beszél, az az ábránd-Nyugat már nem létezik. Az a sajnálatos helyzet, hogy nincs hova konvergálni, rég nem egy bipoláris világban élünk már. Már nem a gonosz és a jó birodalma küzd egymással, hanem egy multipoláris világban válogatunk a szürke ötven árnyalata között. Ezek az árnyalatok nem vonatkoznak az alkotmányosság lebontására, amelyet Magyarország és Lengyelország hozott be az EU-ba.

Ugyanakkor nevetségessé vált az az állítás, hogy a szabadkereskedelmet kritizálni egy a világ és a haladás irányával ellentétes álláspont, főleg, hogy a szabadkereskedelemmel szemben kritikus politikusok lassan mind az amerikai Demokrata, mind a Republikánus Pártban többségben vannak. Ma már nevetséges az az állítás, hogy az EU és az euró gazdasági alapjait megkérdőjelezni egy a világ fősodrától eltérő, radikálisan új mondás lenne. Sőt, az egyre szorosabb uniós kötelékekről szóló, EU-ban megfogalmazott cél egyre inkább kisebbségi állásponttá válik, hiszen olyan befolyásos politikusok kérdőjelezik meg, mint Mark Rutte holland miniszterelnök.

Amit ma az LMP képvisel szabadkereskedelem, migráció és EU-politika terén, az az európai közép része. Sajnálatos és sok szempontból tragikus, de az az Európa, amiről Bauer ír, a piaci fundamentalizmus, az egyenletes föderalizáció és a minél nagyobb szabadkereskedelem Európája, már 2008-ban megszűnt, ha akarnánk sem lehet hozzá konvergálni. És miután ma ez a helyzet, akkor vajon azok, akik számonkérik a huszonegyedik századi ellenzéki pártok európaiságát, elvárják az európai értelemben vett jobboldali/baloldali/zöld pártok megjelenését, és Európáttól várják a megváltásunkat, miben is reménykednek?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2018. július 10. 11:52
Miért kell nektek mindig valamihez konvergálni, miért kell mindig valami szamárvezető, miért nem tudtok sohasem önállóan kidinnyézni valamit, miért kell nektek folyton valami brandet majmolnotok? És mondd pöti, bizalom nélkül hogyan akarsz a jövőben bárkivel is együttműködni? Hiszen bármikor átbaszhatod.. az nagyon progresszív. Nem vagy te román véletlenül?
márami
2018. július 10. 11:04
Egyetértek: végre az ellenzéknek is európai és nemzetközi viszonylatban kellene értelmeznie a politikát. Egyelőre csak a Fidesz képes magát elhelyezni tágabb kontextusban, az ellenzéktől csak a kritikátlan nyugatimádatra és a belpolitikára fókuszáló bátortalan politizálásra futja. Hiába állítja azt Ungár, az LMP-nek sincs válasza az EU-, a migráció vagy a szabadkereskedelem kérdésére. A visszafogott, alig hallható EU-kritika, az illegális migráció elutasításában kimerülő migrációs álláspont és a szabadkereskedelmi egyezmények merev elutasítására alapozott globalizációkritika álláspontnak kevés. Ennél többre lenne szükség. És ami még fontos: a liberális konszenzusnak vége és ki kell mondani azt is, az ábránd-nyugat nem létezik, de azt is látni kell, hogy valamiféle konszenzus nélkül nem működhet az EU. A jobboldali-populista konszenzus, amit Orbán akar, ugyanúgy fenntarthatatlan és valóságtagadó, mint a liberális konszenzus. Csak akkor mire alapozzuk a konszenzust, ami egy politikai entitás fenntartásához nélkülözhetetlen?
tevevanegypupu
2018. július 10. 10:15
És érdekes, nem a kommunizmus tette tönkre, hanem maga a Nyugat..a nyugati liberálisok ásták meg a gödröt amibe egyre mélyebben csúszik..
flesh ripper
2018. július 10. 05:57
Okos gyerek ez a Petyka, kár, hogy teljes szereptévesztésben leledzik és tejfehér, sűrű köd szállott a szemére, no meg gőz az agyacskájára. gyakori jelenség ez az érdemtelen örökösöknél...Sajnos, ez velem is megtörtént. Mostanában, ahogy fogynak a milliók, akképpen tisztul, száll fel a köd. ismét látom a tájat, az eget, az embereket, néha magam szedem le a fáról a gyümölcsöt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!