Nekünk az európai ligában kell játszanunk

2018. július 31. 17:47

Unom már a hüledezéseket: ami tízszer–tizenötször akkora, mint egy prózai színház és annak társulata, az legalább annyiszor többe kerül.

2018. július 31. 17:47
Ókovács Szilveszter
Magyar Hírlap

„– Nem érzi túl nagy kívánságnak, hogy minimum harmincmilliárdot az Operaházra és mintegy húszmilliárdot az Eiffel Műhelyházra, majd még harmincmilliárdot újból az Erkelre költsön az állam?

– Ezek nagyjából ötven évre szóló beruházások, tehát befektetések a jövőbe. Nem lehet a legolcsóbb anyagokra, a dömpingáras technológiákra rábólintani. Ybl Miklósék operaháza a világ legkorszerűbbje volt, egyszerűen nem tehetjük meg, hogy a modernizálás és a történeti helyreállítás silány vagy részleges legyen. Hazánkban az opera és a klasszikus balett műfajának egyedüli intézménye vagyunk, messze a legnagyobb kulturális vállalat, amely összességében kétezer ember munkahelye, az országimázs építésében is jelentős teljesítménnyel. Ha azt nézzük, hogy az Erkelben tervezett nagy átépítés 2023-ra gondolt befejezéséig, tehát összesen tíz év alatt költenénk százmilliárdot minderre, akkor az szerintem nem túlzó. Ebből csaknem 30 milliárd, tehát egy „erkelnyi” összeg az áfa, az állam egyik zsebéből a másikba teszi. És mi négy-öt nagy épületet stafírozunk ki, a németek egyetlenre többet költöttek ennél.

Miénk a két legnagyobb színház, az egyik ráadásul kiemelt műemlék, kicsit unom már a hüledezéseket, s hogy magyarázkodnom kell. Mintha a szakma és a média dacból nem tanulná meg, hogy ami tízszer–tizenötször akkora, mint egy prózai színház és annak társulata, vagyona, felelőssége, az infrastruktúrában és működési költségben is legalább annyiszor többe kerül. És akkor nem is beszéltünk arról, hogy nekünk az európai ligában kell játszanunk. Kétszáztíz fős zenekarnak hangszereket venni, százhúsz táncosnak balettcipőt, külföldi rendezőt, karmestert, énekest, koreográfust és balettmestert szerződtetni senki másnak nem kell, csak nekünk, és ez nagyon nem a magyar árak és fizetések világa, de az örökös tagok, mesterművészek, operanagykövetek járadékát is finanszírozni kell. Ma némely megyeszékhely színháza fajlagosan jobban finanszírozott, mint az Opera, a fővárosban pedig több is: vagy emelést kapunk, vagy visszább kell venni a lendületből és a célokból.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2018. augusztus 01. 14:17
"Ma némely megyeszékhely színháza fajlagosan jobban finanszírozott, mint az Opera, a fővárosban pedig több is: vagy emelést kapunk, vagy visszább kell venni a lendületből és a célokból." ..kis pénz kis foci..
KannibálTatárÚr
2018. augusztus 01. 00:39
"Kétszáztíz fős zenekarnak hangszereket venni"... Gyerekkoromban vidéken csak cigányzenekarok voltak. 3-4 tagjuk volt. Ezek mai utódait kell megtalálni. További előny, hogy hallgatóik is lesznek.
repulok
2018. augusztus 01. 00:07
Gyanakodva fogadtam annak idején Ókovácsot. Most elismerem, kifogástalan munkát végzett. ( Hasonlóan éreztem Baánnal is )
anegy_
2018. július 31. 21:48
A libernyák nyafogást vastagon le kell szarni. Ókovács az eddigi legkiválóbb vezetője az Operaháznak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!