„Akadémikus vita”

2018. július 01. 09:31

A CEU-t ugyanis a hatalom igyekszik végképp ellehetetleníteni, az akadémiai kutatást pedig erőszakkal központosítani.

2018. július 01. 09:31
Mátyás Győző
168 Óra

„Stadiont a CEU helyére! Akadémikusok helyett futballakadémistákat!

A korábbi, CEU melletti tüntetéseken ironikus szlogennek fogtuk volna fel az ilyen mondatokat, ma viszont lassan kezdhetjük őket a közeli jövő előrejelzésének tekinteni.

A CEU-t ugyanis a hatalom igyekszik végképp ellehetetleníteni, az akadémiai kutatást pedig erőszakkal központosítani. A kormány és propagandasajtója természetesen váltig állítja, hogy szó sincs ilyesmiről. Ebből tudhatjuk, hogy de. Nagyon is.

(...)

Most inkább az a taktika, hogy a kormány rászorítsa a CEU-t, menjen csak el magától. És akkor a szokásos hazug cinizmussal lehet blablázni, hogy Soros nem akarta betartani a törvényeket.

De ezek technikai részletek.

A lényeg: a civilizált világban példátlan törekvés, hogy a hatalom minden eszközzel ki akarjon szorítani egy nemzetközi tekintélynek örvendő egyetemet.

De miért jó ez nekik? Hiszen a tudás- és szellemellenes provincializmus jelképeként híresült el mindenütt ez az otromba támadás. Valamiféle katatón sorosozásra alkalmas ugyan ez az akarnokság, de még ez sem igazán hatékony. Mert hát azért anyázni valakit, mert a saját vagyonából(!) hoz létre egy, a közt gyarapító, nemzetközileg jegyzett intézményt? (Miközben a NER-oligarchák éppen fordítva: a közvagyont fosztogatva gyarapítják a saját vagyonukat.) Nagyon úgy tűnik, hogy ezt az akciót jórészt a kontroll nélküli hatalom önélvezetének kéje, »a bárki játékszerét elvehetem a homokozóban« gyönyöre motiválja.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rasdi
2018. július 01. 21:06
Nem igaz, hogy a "saát vagyonából" teszik a Soros alapítványok, amit tesznek. Soros létrehozta ezeket az alapítványokat, és mint minden alapítvány számlájára, ezeknek az alapítványoknak a számláira is fizetnek be különböző személyek és intézmények pénzeket. Bizonyítani természetesen nem tudom, de minden valószínűség szerint a Nuland asszony által emlegetett, a majdani zavargások és egyéb ukrajnai akciókhoz juttatott amerikai állami pénzek is alapítványi és "civil szervezeti" hálózatokon keresztül jutottak el a megfelelő helyekre. És ugyanez a helyzet az összes többi országban, ahol a "demokrácia védelmében" vagy a "demokrácia export" támogatása érdekében az USA különböző "áldozatokat" vállal. Elvileg még az is "benne van a pakliban", hogy mr. Soros még az akapítványok létrehozásával is megbízást teljesített, és a "saját vagyonából" történő alapítvány létrehozását IS jól megfizették neki.
2018. július 01. 18:12
Nagyon helyes, hogy gátat szabnak a fölösleges pénzszórásnak, hiszen az akadémia feladata mégiscsak az ország fejlődésének támogatása kellene, hogy legyen, nem pedig a hülye elméletek dédelgetése. Senkit nem érdekel a deviáns "nemek" sokasága, Isten az embert férfiúnak ill. nőnek teremtette. Akik egyik nembe sem tartoznak ezek közül, azok sajnos selejtek, kár rájuk időt vesztegetni. (pénzt pedig pláne nem kell arra fordítani, hogy az ő dolgaikat elemezzék...)
Sitiveni Klein
2018. július 01. 18:00
A csillagászokat nem hallottam tiltakozni.......
Szerintem
2018. július 01. 17:01
Mátyás Győző definiáld magad hintalónak és ringasd el magad - hogy a CEU szellemiségének megfelelően szóljak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!