Orbán nem elhagyni, hanem elfoglalni és átformálni készül Európát

2018. július 28. 17:58

A haladás iránya pedig most Európa, Brüsszel meghódítása. A miniszterelnökök elvesztésével, meggyengülésével küzdő Európai Néppárt nemhogy Orbán megfenyítéséig nem jutott el, de mintha megfordulna a folyamat.

2018. július 28. 17:58
Lakner Zoltán
Lakner Zoltán
168 Óra

„Ez rámutat arra, hogy az egész beszédet végigkísérte az Orbánt olyannyira jellemző kettősség, miszerint hazai és sok esetben európai riválisait messze felülmúlóan kitekint a politizálás megszokott határain túlra, egyre tágítja is ezeket a határokat. Nemhogy jóllakottá válna, de ambíciói egyre magasabbra hágnak. Nélkülözhetetlen politikusi képesség, hogy a nagy képből konkrét politikai lépéseket tud levezetni. Másfelől azonban mégiscsak doktriner abból a szempontból, hogy minden tényt a maga érdekeinek abroncsába tör bele, s miközben elutasítja a gondolkodási alternatívátlanságot, a ki kit győz le szellemében maga is azt hirdeti. Csak éppen a saját magáét. Orbán világában minden iránytű egyazon irányba mutat: őrá.

A haladás iránya pedig most Európa, Brüsszel meghódítása. A miniszterelnökök elvesztésével, meggyengülésével küzdő Európai Néppárt nemhogy Orbán megfenyítéséig nem jutott el, de mintha megfordulna a folyamat. A magyar miniszterelnök zsarolja azzal a Néppártot, hogy ha sokat hepciáskodnak holmi demokratikus intézmények sorsa, meg lopások miatt, akkor fogja a Fideszt, és kiviszi a pártcsaládból. Olyan időkben, amikor néhány voks is sokat számíthat az Európai Parlamentben, egyáltalán nem mindegy, hova ül a tizenvalahány fideszes képviselő. Az sem, Orbán kiknek az oldalán vonható be az Európai Tanács alkuiba.  A pávatánc virtuóza már rég nem védekezik, hanem támad, felveri az árát, elvbarátai előretörését, bírálói meggyengülését prognosztizálja 2019-re. A Juncker-féle Európai Bizottságot máris átadta a múltnak. A következő 300 napban a Bizottságot végképp lekezelő fölénnyel fogja illetni a magyar kormány, teljesítménye alapján talán nem is érdemel többet, s minél többször háríthatja el nyers modorban Brüsszel kritikáját, annál jobb.

Az aduász a bevándorlás-ellenesség, amit Orbán már kétszer is kipróbált, a 2016-os, bár eredménytelen, de több mint hárommillió támogatót hozó népszavazáson és az április parlamenti voksoláson. A témától Orbán 2019-ben is elsöprő győzelmet vár. A hazai hegemón pártrendszerben nem látszik ok, amiért ez ne következne be.

Ám Orbán nem elégszik meg azzal, hogy az európai magyar képviselői kontingenst felértékelje. A bevándorlást az egész európai választás tétjévé akarja tenni, kontinensszerte növelve a nacionalisták internacionáléjának befolyását. Megkezdődött a keresztény demokrácia magyar modelljének exportja, a bevándorlás elutasításával összefüggésben fő politikai kérdéssé válik a „variálható” családmodell és a hagyományos család ellentétbe állítása. Orbán, aki az illiberális berendezkedést bíráló elemzések, könyvek negatív főszereplője, ugyanilyen tempóban vált a bevándorlás-ellenes és az úgymond gender-ideológia elutasítóinak plakátemberévé.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palepoli
2018. július 30. 09:36
Amíg egy ilyen gyűlőlködő, mint a Lakner, egyetemen oktathat és terjesztheti lázálmait, addig baj van.
Megtalálta
2018. július 29. 23:03
"Orbán nem elhagyni, hanem elfoglalni és átformálni készül Európát" Király!
néhai Ch.Pilot
2018. július 29. 22:32
Érdekes, de ha nem tudnánk, ki írta ezt a publicisztikát, még pluszt is lehetne adni rá. Voltaképpen tényszerűen, semlegesen csak leírja a történéseket, amire - pl. Európa "meghódítására" - minden magyar akár büszke is lehetne :-)
Andre1bp
2018. július 29. 11:34
A Billy Elliott balhé után, ami végigsöpört a nemzetközi médián én Orbán helyében békén hagynám a meleg témát, mert csak vicc tárgya lesz. Ezzel a Magyar Idők cikke alá a saját nevét írja oda. Még mindig rajtunk röhög és szörnyülködik a világ a botrány miatt. Még a jobboldaliak is. Lehet, hogy Orbán példakép nekik, de ilyen világot ők sem akarnak, ahol kicsinálnak egy színdarabot, mert a fő karakter fiú létére balettráncos akar lenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!