Mennyire van veszélyben a magyar nyelv Erdélyben és Kárpátalján?

2018. július 28. 11:52

Ukrajnának azonban a kisebbségvédelem területén tett súlyos visszalépései egyrészt azt mutatják, hogy nem akar eleget tenni a szükséges szabályozási szintnek.

2018. július 28. 11:52
ifj. Lomnici Zoltán
888

„2017-ben Orbán Viktor Tusványoson szó szerint így fogalmazott: Az autonómiát támogatom. Jobb híján.

Jelenleg Ukrajna korlátozottan ad lehetőséget a magyar mint kisebbségi nyelv használatára, holott a legutóbbi népszámlálási adatok szerint Kárpátalján a magyar anyanyelvű kisebbség aránya eléri, sőt meghaladja a 10 százalékot. Ehhez képest az ukrán alkotmánybíróság által idén februárban megsemmisített 2012. évi nyelvtörvény 10 százalékban határozta meg a magyar mint hivatalos regionális nyelv használatát Kárpátalján, ugyanis az alkotmányellenesnek minősített nyelvtörvény kibővítette a nemzeti kisebbségek addigi nyelvhasználati jogát azzal, hogy a kisebbségek hivatalosan is használhatják anyanyelvüket is – mint regionális státuszú nyelvet – azokban a közigazgatási egységekben, ahol arányuk eléri a 10 százalékot.

Ma valójában csupán Kárpátalja nyugati részén, a munkácsi járásban összesen hét olyan falu van, ahol a helyi lakosság számára biztosított lehetőség a magyar nyelvet megtanulni iskolában, illetve otthontanulási (magántanulói) környezetben.

Érdekes ugyanakkor, hogy északkeleti szomszédunk erőteljesen a NATO, illetve az EU felé kacsingat, Ukrajnának azonban a kisebbségvédelem területén tett súlyos visszalépései egyrészt azt mutatják, hogy nem akar eleget tenni a szükséges szabályozási szintnek, és eltávolodik az európai közösségtől. Másrészt az ukrán fél lépései az Észak-atlanti Szerződés Szervezete belső integritását is veszélyeztetik, hiszen több NATO-tagállam nemzeti kisebbségét nyomják el Ukrajnában, és az elveiért nem kiálló NATO a saját hitelességét is aláássa a külvilág felé.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Óbor Dezső
2018. július 28. 12:22
Remek írás, jól látod a világot Zoltán. ...gratulálok...
krakken96
2018. július 28. 12:10
Ebben sajnos egyet kell ertenem az orbanistakkal....Ukrajnat orosz szferaban kell foderalizalni,h ne radikalizalodjanak az ukran fasisztak. A magyarok meg emigraljanak. Karpatalja elveszett:(
farkasflori a vizicsoda
2018. július 28. 12:07
nah..eset az eso es orban meztelencsigai mind kijottek a fenyre.. :DDD lomcici, silly
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!