Egy lépés hátra – kettő előre

2018. június 01. 11:16

A választás óta nagyot nőtt a szememben Vona Gábor. Visszavonulásával Schiffer András mellé lépett, és megmentette a lelkét.

2018. június 01. 11:16
Puzsér Róbert
Puzsér Róbert
Facebook

„A választás óta nagyot nőtt a szememben Vona Gábor. Visszavonulásával Schiffer András mellé lépett, és megmentette a lelkét. Képes volt nemet mondani a hatalom gyűrűjére. Nem hittem volna. Vona Gábor teljesítménye, vagyis a Jobbik konszolidálása, szavazótáborának lecserélése, a párt középre húzása, és mindezzel együtt a 20 százalékos választási eredmény nem kudarc. Különösen annak fényében nem az, hogy vele szemben járt el legbestiálisabban a kormányzati bulvármédia.

Félő volt, hogy Vona Gábor távozásával a Jobbikot újra elnyeli az elvakult, ostoba radikalizmus: a józanabb, européer figurákat háttérbe szorítják a militáns betyárok és egyéb kalandorok. A Jobbik Vonával sem volt képes egy mérsékelt, centrista identitást elsajátítani – most nélküle kell megkísérelnie ugyanezt. A nemzeti együttműködés rendszere minden más esetben elnyeli hűtlen gyermekeit: a tékozló fiúk megtérnek Orbánhoz, és a jobboldal újraegyesül. 

Bármi is történjék azonban a Jobbikkal, Vona Gábor négy vagy nyolc év múlva visszatérhet, polgári pártot alapíthat nagyobb hitelességgel és legitimitással, mint amit a Jobbik élén valaha is elérhetett. Addig mindenesetre meg kell szülnie azt az új identitást, amely fájdalmasan hiányzik a hazai közéletből, miközben ellen kell állnia úgy a szélsőjobbról, mint a szélsőbalról harsogó szirénhangoknak. A polgári centrum jelenleg üres – azt azonban Vona Gábor csak akkor töltheti be, ha konzekvensen nemet mond az egyaránt hitelét vesztett balliberális és keresztény-nemzeti elitnek.

Ez a politikai identitás, ez a választási program még nincs megírva. Mindössze kulturális precedenseket ismerünk: Ady Endrét, Móricz Zsigmondot, Márai Sándort – meg a történelmünkből néhány nagyszerű pillanatot, amikor egy nemzetnek mutatkoztunk, mint 1848-ban és 1956-ban. Minden mást a semmiből kell felépíteni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krotak
2018. június 01. 13:00
Elkúrtuk, hazudtunk, nem értettünk hozzá, rosszul ismertük fel a helyzetet, másként kellett volna megszólítani a választókat, jó politikus vagyok, csak nem értenek meg a bunkó vidékiek, és így tovább. Az én szememben a nagyra nőtt gaz is csak gaz, a kankutyák meg örvendeznek egy újabb pisilőhelynek.
Einar
2018. június 01. 12:01
EGY ÉGÉS ELŐRE, KÉT "CIKK" HÁTRA.
zakar zoltán béla
2018. június 01. 11:56
Jellemeteikben azonosak vagytok....
Einar
2018. június 01. 11:45
"A polgári centrum jelenleg üres" Imádom amikor ilyen Máraiba oltott Che Guevaráknak álmodják meg a poszt-apokaliptikus polgárság hömpölygő tömegeit politikai celebritások. Milyen felemelő is látni, ahogy Vona Gábor már megütötte ezt a szintet, a pólósított hülye fejével! Rafkó ez a porszopó ügynök, mert a póló Puzsér kicsi piros dühöngő malac szemeibe égett és megtette hatását! :))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!