Családpolitika: nem hajlandóak hinni a kormánynak a balosok

2018. június 08. 21:33

A feminista és jogvédő szcénának megborzolta a kedélyét a kormány demográfiai kormányzása, és Orbán Viktor egyik utóbbi kijelentése arról, hogy megállapodást szeretne kötni a nőkkel.

2018. június 08. 21:33
Lengyel Gabriella
Figyelő

„A feminista és jogvédő szcénának megborzolta a kedélyét a kormány demográfiai kormányzása, és Orbán Viktor egyik utóbbi kijelentése arról, hogy megállapodást szeretne kötni a nőkkel. A TASZ össze is hívott gyorsan egy maratoni és mennyiségi konferenciát, ahol végeláthatalan sorban követték egymást az előadók, hogy öt percben érveljenek. Hogy mi mellett, és mi ellen, az persze borítékolható volt a többségük esetében. (...)

Gregor Anikó szociológus (ELTE) hajtotta végre a legnagyobb trollkodást. Azzal kezdte, hogy már a setting tele van fegyelmező elemekkel, mint konkrét cím, szabott idő, szerinte ez nem szolgálja, hogy tartalmi tudásmegosztás történjen. Azt is fegyelmezőnek érezte,  hogy a címben az sugalmazódik, hogy több gyereknek kell születnie, holott már ezt is érdemes lenne megkérdőjelezni, mert ugyanazt mondja, mint a miniszterelnök: a nacionalista nemzethalál víziójával, meg a gazdasági érveléssel, hogy mi lesz a nyugdíjrendszerrel. Szerinte meg kell nézni, miért érvelnek amellett, hogy több gyerek szülessen, de az ő érvelése már annyira posztmodern, struktúrabontó volt, hogy csak kérdései maradtak, válaszok nem.

Ennyi haladó tudományosság után kapott lehetőséget Skrabski Fruzsina újságíró, dokumentumfilmes, a Három Királyfi, Három királylány Mozgalom vezetője. A saját kutatásaikat ismertette, mely szerint a fiatalok gyerekvállalási kedve nagy, de komoly feltételeket támasztanak magukkal szemben. Kutatásuk szerint a valódi családbarát munkahelyek nagy támaszt jelentenek a nőknek, és a multinacionális cégek is ezt érzik egyre inkább.

A konferencián mikrofont kapott egy pár is, akik tudatosan nem vállaltak gyereket. Rodenbücher Katalin elmondta, hogy mióta az eszét tudja, nem akart gyereket, az anyai ösztön írmagját sem fedezte fel, de a háziállatokról és a férfiakról szeret gondoskodni. Ma Magyarországon nem szeretne gyereket vállalni a siralmas oktatás és egészségügy miatt, mert az csak rosszabb lesz, és sajnálatosnak tartja a mai magyar homofób, rasszista, antiszemita légkört,  – remélem, nem hagytam ki semmit – de a bolygó túlnépesedése is zavarja. A tudatos gyermektelenség hozadéka, hogy ennek köszönheti a párját, így végre Miklós is szót kapott, aki elmondta, hogy ő nem a felsoroltak miatt nem akar gyereket, hanem azért, mert introvertált személyiség, akinek fontosak a saját gondolatai és az énidő. Feszélyezi őket a gyermekek társasága, a gyermeksírás és a neveletlenség. Lett volna még valami, de azt elfelejtette. Ez volt az a pillanat, amikor a progresszió felmorzsolta az újságíró minden maradék érdeklődését és erejét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mutimi
2018. június 10. 22:00
"Mit tegyen az a nő akinek nem lehetett gyereke?" Hagyjuk őket békén. És ne hozzuk fel őket hivatkozási alapnak, amikor nem róluk van szó. A téma uis a hibás döntésre rádöbbenés krízise volt.
duzur
2018. június 10. 10:01
Függetlenül a politikától, manapság jóval nehezebb szülönek lenni mint régebben. Soha még nem tették annyi mindenért felelössé a szülöt mint manapság. Ha a gyerek megsérül, ha rosszúl tanul, ha cigarettázik, ha egészségtelenül táplálkozik, ha keveset mozog, ha sokat internetezik, stb. Pár évtizede majdhogy csak az volt fontos, hogy illedelmes legyen és ne legyen piszkos a ruhája. Hogy a szülö milyen eszközökkel "nevelt" az a privát ügye volt. Félreértés ne essék, valszeg helyes az intenzívebb törödés a nevelés minden aspektusával, csak éppen a szülöknek lett közben egyre kevesebb ideje mindezt folyton figyelemmel kisérni. Manapság azt is elvárják a szülöktöl, hogy tudja, mikor, mennyit és mit néz csemetéje a világhálón. Erre szükség is lehet, csupán kétlem, hogy ez ilyen egyszerü...
Zsolt75
2018. június 10. 09:24
Ez olyan, mint mikor a vegetáriánus tiltakozik a sertéshús áfájának csökkentése ellen.
syphax
2018. június 10. 09:23
Akkó' tehetnek egy szívességet. Szárazra!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!