Koszovóra nincs jó megoldás

2018. május 15. 20:38

Közeledni látszik az idő, amikor Koszovó kérdésében aligha lehet elkerülni a kenyértörést a kompromisszumra hajlók és a keményvonalasak között – ha Szerbia folytatni akarja az uniós felzárkózást.

2018. május 15. 20:38
J. Garai Béla
Vajdaság Ma

„Közeledni látszik az idő, amikor Koszovó kérdésében aligha lehet elkerülni a kenyértörést a kompromisszumra hajlók és a keményvonalasak között – ha Szerbia folytatni akarja az uniós felzárkózást.

(...)

A szerb közvélemény megosztottságára tekintettel azért nehéz elképzelni, hogy még az idén nyélbe üthetik a Brüsszel által szorgalmazott úgynevezett kötelező érvényű egyezményt, ami megnyitná az utat Szerbia gyorsabb felzárkózása előtt, s ami amolyan fából vaskarika lenne. Mindkét fél, a szerbek és az albánok is a maguk felfogása szerint értelmeznék: az albánok mint hivatalos elismerést, a szerbek mint olyan átmeneti egyezményt, ami nem jelenti a Koszovó államiságának elismerését. Ivica Dačić ugyancsak borúlátó e tekintetben, elismeri, hogy még nagyon távoliak az álláspontok.

Ezért helyezik minden reményüket az orosz testvérbe, tőlük várva segítséget a diplomáciai küzdelemben, ezért kiáltották ki „történelminek” Aleksandar Vučić és Vlagyimir Putyin együttes menetelését a győzelem napi katonai parádén, mintha az orosz elnök első számú szövetségesének tekintetné Vučićot. Ennek azt kellett szimbolizálnia, hogy Moszkva kiáll Szerbia mellett, és ellensúlyozza a Koszovónak nyújtott amerikai meg általában nyugati segítséget.

Még nem tudjuk, hogy ebből a bonyolult sakkjátszmából melyik fél fog győztesen kikerülni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bitrex®
2018. május 16. 07:03
Koszovó látja el egész Nyugat-Európát marihuánával, hasissal. Meg mindenféle emberi szervekkel. Kell ez az ország, no.
Akitlosz
2018. május 15. 21:48
Koszovó felesleges ország. Csatlakozzon Albániához vagy Szerbiához!
Gyéressy Károly
2018. május 15. 20:58
Koszovót beszaporodták az albánok. Nem az elmúlt 50 évben, hanem évszázadokkal korábban. Sajnos ők muzulmánok. Az igazságos és bölcs az volna, ha a Mitrovica és a határközötti részt Szerbiához csatolnák, majd az volna az okos, ha ezen az új határon Szerbia vaskos kerítést emelne. No meg ideje volna Szerbiának körülnézni otthon is, és nem tenni lehetővé, hogy legyen olyan szerbiai város, ahol egy üveg sört sem lehet meginni, mert talibán szakállas pofákkal van tele a egy város (Novi Pazar). És a körmére kéne nézni a tömegesen betelepülő albánoknak is. Ha Szerbia bölcs, akkor mindent megad keresztény kisebbségeinek és azok anyaországaival közösen védekezik az északra törő muszlimok ellen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!