Megmondók helycseréje

2018. május 29. 11:05

Megmondók születhetnek gyorsan, de ezzel párhuzamosan a vélemények inflálódnak is.

2018. május 29. 11:05
Böcskei Balázs
Népszava

„A politikai-közéleti online véleményvezérség szavatossági ideje sem hasonlít a régihez. Megmondók születhetnek gyorsan – hirtelen jött megosztások, hirdetések, fizetett tartalmak révén –, de ezzel párhuzamosan a vélemények inflálódnak is. A sebes, tömeges megszólalási és véleményalkotási lehetőséggel a vélemények heterogenitása áll elő, és így megvan a veszélye annak, hogy egy tegnapi megmondó holnap már kevéssé tud tartós referenciapont maradni.

Nem véletlen, hogy a digitális fordulat előtti világ véleményvezéreinek egy része igyekszik védeni kompetenciáját és megmondó szerepét. Még hangosabbak lesznek, szerepléseik során kínosan nagyokat mondanak. Persze, a vélemények digitális versenyében muszáj is egyre nagyobbakat mondani, kell a kattintás, »mert ha nem én, akkor más« nyeri az aznapi, ugyanarra a témára vonatkozó látogatottsági versenyt. A »régi világ« megmondói most ugyanazt a monopólium-elvesztést élik meg, mint amikor a kommentátorkodás a rádióról átkerült a tévére, most pedig onnan az online-ra. Talán csak az lehet jó hír nekik, hogy egy darabig a különböző platformoknak meglesznek az éppen odaillő véleményvezéreik, éppen úgy, ahogy korábban is voltak sztárjaik az egyes generációknak és politikai szubkultúráknak.

De szokni kell: nem hamarosan, hanem mindennap egy új világ köszönt be.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2018. május 29. 16:03
"Az európai és az óceánon túli populizmusok terjedése és viszonylagos stabilitása – legalábbis ha azt vesszük, hogy nemcsak kormányra tudnak kerülni, hanem ott is tudnak maradni – nem független attól, hogy a mainstream nyilvánosság elveszítette az információk és a vélemények feletti monopóliumát és kapuőri szerepét." És ez így igaz. A sajtószabadság ad teret a populizmusnak, mert már nem tud összezárni a véleménybefolyásoló falanx lassan már Nyugat Európában sem!(Amerikában D. Tramp törte meg. ) És az emberek megismerhetik az igazságot!
tatface
2018. május 29. 15:04
Soha nem értettem, hogy mit jelent a véleményvezér fogalma. "Az én vezérem bensőmből vezérel!" :) Nekem vagy van valamiről saját véleményem, vagy nem szólok hozzá az adott témához.
zakar zoltán béla
2018. május 29. 14:26
Nulla
Bicska Maxi
2018. május 29. 13:24
"Megmondók születhetnek gyorsan, de ezzel párhuzamosan a vélemények inflálódnak is. " főleg a te véleményed inflálódik de hipersebességgel, mint múltkor az angardban amikor , kijelentettél valamit , azonnal szembesítettek a hülyeséggel majd , abban a pillanatban tagadtad azt amit mondtál
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!