A Feneketlen-tavi beépítésről

2018. április 18. 12:24

Kértük az Önkormányzatot, igazítsa a nyilvánvalóan káros, túldimenzionált jelenlegi szabályozást a kialakult meglévő beépítéshez.

2018. április 18. 12:24
Szentimrevárosért Mozgalom
Közlemény
EMLÉKEZTETŐ
a Dr. Hoffmann Tamás polgármester úr által kezdeményezett találkozóról
 
TÁRGY: A volt ÉMI-ÉTI telek szabályzat módosítása
HELYSZÍN: Újbuda polgármesteri hivatala
DÁTUM: 2018. április 13.
 
RÉSZTVEVŐK 
Önkormányzat részéről: Hoffmann Tamás polgármester úr, Takács Viktor úr,  kerületi főépítész, Büki László városgazdálkodási igazgató úr,  Kerekes György úr, megbízott településtervező, Szilágyi István ügyvéd úr, a volt ÉMI-telek szabályozásának módosításával megbízott építésziroda és a polgármesteri hivatal más munkatársai
 
Szentimrevárosért Mozgalom kezdeményezői részéről: Dr. Entz Géza művészettörténész, Hegedűs Péter építész, Makovecz Imréné Szabó Marianne textilművész, Dr. Szaló Péter építész
 
Polgármester úr és munkatársai tájékoztatást adtak a volt ÉMI területre készülő szabályozás tervezésének állásáról. 
 
A készülő szabályozás az érvényben lévő szabályozás által megengedett irodafunkcióból indul ki annak szem előtt tartásával, hogy az önkormányzatot a befektető felé nem terhelheti kártalanítási kötelezettség.
 
A beépítési paraméterek befektetővel történt megegyezéses csökkentéséről így alakultak:
– zöldterület 30%-ra növelése,
– szabadon álló beépítés,
– oldalkertek előírása,
– hátsókert előírása a telek Villányi út felőli oldalán, és itt az épület(ek)párkánymagasságának csökkentése 15 m-re, majd további 5 m után ez max. 18 m-ig növelhető,
– a Diószegi úti beépítés párkánymagassága 10 m-re csökkentve, majd újabb 5 m után max. 15 m lehet,
– a HENKEL meglévő, megmaradó épületéhez közvetlenül lehet csatlakozni
– a beépítés mértéke max. 50 %,
– szintterületi mutató max. 2,5 (br. összes alapterület / telekterület),
– alapvetően irodafunkció, de lehessen benne lakás is.
 
 
A Szentimrevárosért Mozgalom jelenlévő tagjai az elhangzottakkal kapcsolatban az alábbi észrevételeket tették:
 
– Megértik, hogy az önkormányzat olyan szabályozásra törekszik, mellyel el kívánja kerülni a befektető kártalanítását. Ez azonban csak irodafunkció esetén állhatna elő, mert az érvényes szabályozás lakásfunkciót nem is enged meg.
 
– Javaslatunk ezért az, hogy olyan szabályozás szülessen, amely vagy irodai funkciót vagy lakófunkciót tesz lehetővé, vegyes funkciót nem! A lakófunkció beépítési paramétereinek sokkal visszafogottabb előírása lehetséges, mert ez a jelenleg érvényes szabályozáshoz képest új lehetőséget kínál.
 
– Kértük, hogy a lakófunkció beépítési mutatóinak megállapítása az általunk 2017 szeptemberében átadott javaslat figyelembevételével történjen, igényes, zöldterületbe ágyazott nagy lakásokkal, maximum 1,2-es szintterületi mutatóval. Ez illeszkedik a meglévő lakóbeépítés intenzitásához.
 
Jelenlévő szakértők egyetértően tisztázták, hogy ilyen, funkcióhoz igazított szabályozás létrehozása maximum 1,2-es szintterületi mutatóval lehetséges, az önkormányzat vállalta a szabályozás ilyen irányú terveztetését, és a készülő tervek további egyeztetését.
 
– Az ÉMI-telken túlmenően kértük az Önkormányzatot, ragadják meg a lehetőséget, hogy a Kerületi Építési Szabályzat 2018 végéig elrendelt felülvizsgálatával  igazítsa a nyilvánvalóan káros, az egész Villányi út–Karolina út–Bocskai út–Tas vezér utca által határolt terület túldimenzionált jelenlegi szabályozását a kialakult meglévő beépítéshez, különösen a kötelező, nagyon magas épületmagasság eltörlését.
 
– Polgármester úr kérdésünkre megerősítette, hogy az ÉMI-telekre vonatkozó új szabályozás is a Szentimreváros egészét magába foglaló építési szabályozással együtt lép életbe.
 
A Szentimrevárosért Mozgalom kezdeményezői vállalták, hogy a mozgalom tagjait jelen emlékeztető eljuttatásával tájékoztatják a találkozó eredményeiről.
 
Készítette: Szentimrevárosért Mozgalom
 
(Forrás: közlemény)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2018. április 19. 00:19
Rajcsányi meg nem pont ott lakik a sarkon? Bocs. :) http://mandiner.hu/cikk/20180408_orulet_500_meteres_valasztoi_sor_van_ujbudan
fakutya Bobber
2018. április 18. 14:24
Az Alkotás utcai üveg-beton randakockákkal megalapozták az úri Buda tönkretételét.
moloy
2018. április 18. 12:37
Sajnos, a fenti közleményt az egyszerű pórnép nem érti, nem értheti. Egyszerű polgárként olyanokat látok, hogy pl. megépül egy Nemzeti Színház, majd beépül a háttér valamilyen bank épületeivel, ami agyonb@ssza (eltünteti) az egész képet!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!