Kúl-e két országban szavazni?

2018. április 05. 19:31

A magyar állampolgárságot és a vele járó szavazati jogot magamtól sohasem kértem; nekem ezt felkínálták, én pedig köszönettel elfogadtam.

2018. április 05. 19:31
Pressburger Csaba
Pannonanizáló Balkánaán

„Mutatkozzon be, kérem!

Pressburger Csaba vagyok, szerb–magyar kettős állampolgár, Vajdaságban élek, s szavazok minden szerbiai és minden magyarországi választás alkalmával.

Milyen jogon szól bele Ön Magyarország sorsába, hiszen nem ott él és nem ott adózik?

Alanyi jogon: magyar állampolgár vagyok. De nem akarom megkerülni a kérdést, tisztelt szerkesztő úr, nyilván arra kíváncsi, honnan formálok erkölcsi jogot arra, hogy a voksommal befolyásoljam a választás kimenetelét. Fordítsuk meg a kérdést és módosítsunk egy picit rajta: miért hirdeti ma már a magyarországi parlamenti pártok túlnyomó többsége, hogy nekem helyes volt megadni a magyar állampolgárságot, ezzel együtt pedig a szavazati jogot is? A választ nem tudom, csak találgathatok: mert az érdekeik ezt kívánják; mert mélyen hisznek ennek helyességében; mert az általuk képviselt vagy maguknak megnyerni kívánt választópolgárok ezt akarják hallani. A lényeg mégis az, hogy a magyar Országgyűlés 2010-ben döntött az egyszerűsített honosítási eljárásról, és ma nincs egyetlen olyan komolyabb befolyással bíró párt sem, amely ennek visszavonását hirdetné. Én a magyar állampolgárságot és a vele járó szavazati jogot magamtól sohasem kértem; nekem ezt felkínálták, én pedig köszönettel elfogadtam. Mindig is igyekeztem élni a jogaimmal: azokkal is, amelyekért harcoltam, de azokkal is, amelyek úgymond az ölembe hullottak. És ahol a jog kezdődik, ott az erkölcs véget ér.

Elég cinikus az Ön hozzáállása ehhez a kérdéshez, Pressburger úr, nem gondolja?

Nem kívánok belefolyni erkölcs- és jogfilozófiai fejtegetésekbe, csupán a cinikusság vádját szeretném röviden elhárítani. Nem tagadom az erkölcsi és a jogi normarendszer szoros kapcsolatát, bármikor hajlandó vagyok azokért a jogokért kiállni, amelyek az általam képviselt etikai normákon alapszanak, illetve az olyan jogok felszámolásáért küzdeni, amelyek ellentétesek az én erkölcsiségemmel. Csupán azt mondom, hogy a jog az jog: amíg érvényben van, etikai alapon csupán kívülről ostromolható, jogszerűsége azonban nem vonható kétségbe.

Megpróbál kibújni a kérdés alól, de nem fog sikerülni. Akkor tehát: az Ön által képviselt etikai normákkal összeegyeztethető-e, hogy Ön külföldi illetékességű személyként szavazhat a magyarországi választáson?

Igen, összeegyeztethető, noha elismerem, szólnak argumentumok a szavazati jog kiterjesztése ellen is, de mindent egybevetve nálam mégis a pró érvek irányába billen el a mérleg nyelve. Általában azzal szoktak érvelni a szavazati jog (és esetleg a kettős állampolgárság) megadásának ellenzői, hogy én nem Magyarországon adózok, ennélfogva ne is szóljak abba bele, hogy a magyarországi illetékességű személyek adóját milyen hatalom és hogyan ossza szét. Sajnos elég sokan érvelnek ezzel nem elvi meggyőződésből, hanem aktuálpolitikai megfontolásból: mert azt vélelmezik, hogy a határon túli magyar szavazók a nekik nem tetsző politikai opciót támogatják. Őket nyilván nem fogom tudni elvi alapon meggyőzni. Én azokkal akarok vitatkozni, akik az adózás-dolgot valóban elvből és nem pártpreferenciájuk okán emlegetik. Az igaz, hogy nem Magyarországon adózok, de azok a magyar állampolgárok sem, akik életvitelszerűen, évek óta külföldön (főként nyugati országokban) dolgoznak és szavazhatnak. Valóban nem Magyarországon adózok, de magyarországi adóforintok – kormányoktól függően kisebb vagy nagyobb mértékben – támogatások formájában jelentősen befolyásolják a határon túli magyar (kettős) állampolgárok életét. És az a befolyás, amit gyakorolhatok, gyakorolhatunk mind együttvéve mi, határon túli magyarok, igazán szimbolikus: két-három mandátum sorsa…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2018. április 06. 10:26
no meg ne felejtsuk el hogy parmillio valasztopolgar Magyarorszagon is van aki "nem adozik" megis szavaz
Vakfolt
2018. április 06. 08:50
"Milyen jogon szól bele Ön Magyarország sorsába, hiszen nem ott él és nem ott adózik?" A kérdés azért lett így összerakva, hogy látszólag csak egy logikus válasz legyen rá. Ha csak "nem ott adózik" lett volna, akkor jobbára kizárja a nyugdíjasokat, és akkor azonnal kiderül a tendenciózus jelleg, ezért gyorsan mellékerült a "nem ott él". A "nem ott él" arra hivatott még, hogy elfedje, az érvelés pusztán anyagi jellegű, ha nem fizetsz, akkor kussolj. Ezek után - a balhibbant eszmerendszerben megszokott módon - az egész szart mi más mint az erkölcs és az etika nevében kérné számon? Nem csak gazdasági és jogi szempontok vannak, és biztos, hogy nem az anyagi szempont a legfontosabb, bármennyire is igyekeznek ezt belénk sulykolni. Egy választáson eldől az adott nép, nemzet, vagy ország sorsa a következő ciklusra. Ha csak gazdasági szempont volna, akkor az nyerne aki a legtöbbet adja és csókolom. Értem én, hogy fáj a nemzetközi tőke által támogatott balnyif médiának, hogy az emberek többsége nem vevő erre a gondolkozásra, ha így lenne akkor az elmúlt hónapok álbotrányai: ellopta, megkorrumpálta, elcsalta stb lehetetlenné tették volna a fidesz győzelmét. Az ellenzék mindeközben egymással veszekedett a viszkin, és csak abban tudtak megállapodni, hogy mit nem akarnak, paksot, olimpiát, csokot. Szar koncon marakodó banda. A fidesz nem gazdasági szempontokkal kampányolt. Az életed, az életminőséged a kérdés: akarod e, hogy a következő húsz évben niggerek és arabok szüljék tele az utcádat, és idős napjaidban megegyenek, miután halálra baszták a gyerekeidet, a sorrend tetszőleges. Egy normális embernek ez utóbbi a fontos, egy irigy prolinak csak az, hogy az orbán takaroggyon, mer lopik. Engem az sem érdekel, ha helikopterről vadásznak ledlámpák vejére külföldi hagyatatékcsalók, de újabb bűnöző naplopókat nem akarok, bőven elegek a cigányok. A kormánynak felelőssége van a határon túliak felé és nagyon helyes, ha a határon túliak ezen kötelesség teljesítéséről elmondhatják a véleményüket. Még ha kis százalékban is számít, de számít. És jól van ez így. A kérdést feszegetni meg otromba taplóság. Gyurcsánytempó.
formaegy
2018. április 06. 08:45
"Milyen jogon szól bele Ön Magyarország sorsába, hiszen nem ott él és nem ott adózik?" Milyen jogon teszi fel ön ezt a kérdést, amikor egy légyszar pöccsöt sem háborodik fel azon, hogy ezek a magyarok este Magyarországon feküdtek le, reggel egy idegen államban ébredtek, sokaknak a legnagyobb fájdalmat kellett elszenvedni - a szeretteiktől elszakítva!!!!!!! Számos helyen egy kis földsáv volt köztük, és egy ölelésre sem adott lehetőséget! Miért nem kérdezi meg az aljas diktátor Brüsszelt, hogy - Milyen jogon szól bele Magyarország sorsába, hogy kivel akar együtt élni, és kivel nem? Felteszi az aljas kérdését egy MAGYARNAK, miközben eltűri a merkelcsorda betelepítését? Ennyi!
balbako_
2018. április 06. 07:30
Megalázó, ha egy magyar állampolgárnak magyarázkodni kell miért él a szavazati jogával. MERT JÁR NEKI! És aki elvitatja az egy aljas, antidemokratikus féreg!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!