Ez a Fidesz országa, az ellenzéket váltották le

2018. április 09. 09:43

A Jobbik gyökeresen más politikával centire ott tart, mint négy éve, a baloldal pedig atomjaira hullott.

2018. április 09. 09:43
Pető Péter - Bita Dániel
24.hu

„Az Orbán Viktor vezette kormánypárt győzelme elsöprő, a minden várakozást felülmúlóan magas részvétel pedig csak növeli a kormány legitimációját. Az ellenzék minden értelemben megbukott, a Jobbik gyökeresen más politikával centire ott tart, mint négy éve, a baloldal pedig atomjaira hullott.

Ami április 8-án történt, azt senki nem látta előre. Egyetlen közvélemény-kutató cég sem volt, amely ilyen brutális Fidesz-győzelmet vetített volna előre. Aki ezt mérte, az lefelé korrigálta az adatait, mondván, a válaszmegtagadók magas aránya miatt a kutatások túlbecsülik a Fidesz várható eredményét. A Medián, amely egyedüliként lengette be a kétharmadot, a szavazás napján lefelé módosította becslését. Pedig a Fideszt sokszor mérték arra a 49 százalékra, amit elért, csak éppen nem hitte el jóformán senki, hogy tényleg ennyire erős. A kormányoldalon, most már láthatjuk, egyszerűen óvatosak voltak, az ellenzéki térfelén pedig indokolatlanul bizakodók. A kettő közül minden bizonnyal az előbbi a jobb stratégia: nem vakít el.

Pedig a Fidesz tényleg ennyire erős: minden értelemben erősebb, mint 2014-ben. Többen szavaztak rá arányaiban és számszerűen is. Szinte biztosra vehető a kétharmados többsége, amit 2015-ben elveszített, most visszaszerezte.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Natali
2018. április 09. 18:56
Nagyon vonzó és szexi lány vagyok. Szeretek utazni. Olyan embert keresek, aki meghív engem. Megmutatja az országot vagy a várost. És csak legyen egy jó idő együtt. Saját fotóim a https://goo.gl/U5xAfg oldalon Ezen az oldalon is elérhetőek a kapcsolati adatai
Biivisz
2018. április 09. 12:35
Drága egyetlen magyarországi ellenzék(iek)! Sokszor leírtam már - néha kicsit "anyázós" hangulatban -, hogy a választópolgárok számára a "nemorbán" nem tud hiteles ellenzéki alternatíva lenni! (Oké a fidesznek 2010-ben bejött, de csak azért mert böszméink tényleg annyira elkúrták, hogy ez is elég volt. De ebből nem következik az, hogy ez lenne minden idők a legjobb ellenzéki stratégiája.) Egy példa (talán így könnyebb megérteni): Ha egy országban a szavazásra jogosultak 40%-a egyértelműen kifejezi egyirányú akaratát (mondjuk, hogy ne az országon kívül döntsék el, kiket is telepítsenek oda be), akkor bármilyen politikai erő - amely továbbra is demokratikusnak és hitelesnek akar látszani, egyetlen dolgot tehet: Elismeri az emberek akaratát és annak megfelelően cselekszik. Még akkor is, ha történetesen nem ért vele egyet. Nem pedig - akár jogos - kifogásokat keres (pl. érvénytelen volt), csak mert "hülyeorbán". Sőt, tovább megyek. Ha azt szeretném hogy a választók elhiggyék, tényleg fontos nekem a "nép akarata", ezek után az alkotmányba beemelést is meg kellene szavaznom, akár azzal a megjegyzéssel, hogy szerintem ez nem olyan fontos, de a "nép akarata előtt meghajtom a fejem". Bármilyen ettől eltérő politikai reakció csak azt az érzést okozza a választóban - nem csak a hárommillióban (az a bizonyos 40%), hanem azokban is, akik nem, vagy éppen ellene szavaztak (és még csak az sem kell, hogy tudatosodjon bennük) - hogy "ezeknek" - mondjanak bármily szépeket is - nem a nép akarata a fontos, hanem valami más. Így aztán a szavazófülkében állva nem fogják úgy érezni, hogy nyugodt szívvel rájuk bízhatják az ország sorsát. Különösen sorsdöntő időkben. Ezt kéne egyszer már megérteni, kedves ellenzékiek - ha tényleg "demokraták" volnátok!
Balango
2018. április 09. 12:25
Szerintem Forgács István írta ma meg a legszebben, egyben a legtömörebben a "frankót".
Demonic infestation
2018. április 09. 11:28
Mindenki azt hitte hogy a rajtőzködő szavazók kivétel nélkül ellenzékiek, hiszen diktatúra van. Miközben pont a Fideszesek azok akiknek rejtőzködniük kell, mert a "demokraták" folyamatosan agyonveréssel, gyerekeik megkéselésével fenyegetik őket. Elég megnézni azt a birkaországozást, vénhülyézést, büdösparasztozást ami facebookon megy ezekben a percekben - tombol a fékevesztett gyűlölet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!