Legyen végre Európa az európaiaké!

2018. április 12. 07:40

Az unió illiberálisabb, mint Magyarország – egyáltalán nem veszi figyelembe az európai polgárok akaratát.

2018. április 12. 07:40
Lóránt Károly
Magyar Hírlap

„Elhangzanak még a szokásos vádak az illiberális demokráciáról, a sajtó egyoldalúságáról és hasonlókról. Ami az illiberális demokráciát illeti, amit erről Orbán mondott, az gazdaságtörténeti igazság. Minden felzárkózó országot – bár rendszeresen voltak többpárti választások – évtizedeken keresztül azonos pártformáció irányított. Az »egypártrendszer« azonban nem jelent automatikusan felzárkózást, vagy gazdasági fellendülést, amire a legjobb példát éppen az Európai Unió adja. Az unió is illiberális demokrácia, sőt sokkal illiberálisabb, mint Magyarország vagy Lengyelország, mert – mint számos népszavazás eredményének elutasítása mutatja – egyáltalán nem veszi figyelembe az európai polgárok akaratát (gondolok itt a népszavazásokon elutasított, de a végén mégiscsak bevezetett maastrichti és lisszaboni szerződésre). Ám Brüsszelben az emberek véleményének negligálását nem illiberális demokráciának, hanem „demokráciadeficitnek” nevezik. A baj csak az, hogy ez a »demokráciadeficit« nem gazdasági fellendüléssel, hanem válságok sorozatával jár. Ami meg a sajtó egyoldalúságát illeti, bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű. Nézzük csak meg a legutóbbi nyugat-európai választásokon milyen formában szerepeltek a médiában a nem fősodratú pártok. A fő iránytól eltérőket eleve szélsőségesnek, bal- és jobboldali populistának nevezték, számos esetben kiegészítve a szokásos jelzőkkel (xenofób, homofób, rasszista, antiszemita stb.). Ehhez képest Magyarország a sajtóegyensúly bajnoka.

Európa »orbanizálása«, ami tényszerűen kifejtve a nemzetállamok együttműködésére épülő integrációt jelenti a jelenlegi birodalmi elképzelésekkel szemben, nem vadonatúj felvetés, ez volt Charles de Gaulle elképzelése is, a »nemzetek Európája«, amelyben elutasította a nemzetek feletti (szupranacionális) szerkezetet, és a nemzetállami együttműködés rendszere mellett szállt síkra. Meg kell jegyezni, hogy minden mai jelentősebb európai projekt, például az Airbus vagy az ITER (a fúziós erőmű kutatása) nemzetállami együttműködésen, vagyis kormányközi megállapodásokon, nem pedig nemzetek feletti döntéseken alapszik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Natali
2018. április 12. 16:50
Nagyon vonzó és szexi lány vagyok. Szeretek utazni. Keresek valakit, aki meghív. Megmutatja az országot vagy a várost. És csak legyen egy jó idő együtt. Fotóim és videóim a https://goo.gl/8t5K16 webhelyen ))) Csak ott kommunikálok)
Mich
2018. április 12. 11:56
"Az unió... egyáltalán nem veszi figyelembe az európai polgárok akaratát." Innen indulunk. Hosszú lesz az út, a harc egy Európai Európáig...
vendelin
2018. április 12. 08:40
Jó lenne, ha a szubszidiaritás elve megilletné a nemzetállamokat is!
Berecskereki
2018. április 12. 08:40
Az Európai összefogás gazdasági közösség, szövetségként alakult. Ehhez passzol Charles de Gaulle elképzelése a »nemzetek Európája« megfogalmazás, terv. Az évtizedek során azonban bizonyos pénzügyi csoportok párt pártpolitikai szervezetté alakították át, pártpolitikai ideológia mentén. Az ideológia pedig nem más, mint a minden területen a globalizáció végrehajtása liberális ideológia eszközeinek a figyelembevételével. Ez lényegében nem más, mint az ugynevezett nyílt társadalom ideológiája, a nemzeti államok felszámolása és birodalmi irányítás. Ezért hozták létre a különböző bizottságokat, a parlamentet, a többségi és minősített többségi rendeletek, döntések elfogadását. Napjainkban már az EU úgy működik,mint egy birodalom kormánya. Nevezzük nevén. Az EU nem illiberális, hanem diktatórikus. Az EU ideológusai támadják az tekintélyelvű (autoriter) kormányzást, ugyanakkor azt várják, hogy az EU-nak legyen tekintélye. Mindezt úgy tervezik elérni, hogy bizonyos csoportok, személyek kerülnek a döntések központjába, figyelmen kívül hagyva a tagországok uniós polgárok többségének az akaratát. A diktatórikus uniós vezetés pedig tetten érhető, az EU által elfogadott törvényekben, döntésekben, a balliberális csoport erőszakos magatartásában, az ügyek vitelében. Ehhez kapcsolható a mai napi LIBE napirendje is, amely Magyarországgal foglalkozik és szankciók életbeléptetését javasolja. A jelentés ezen részét pedig Bayer Judit, a Miskolci Egyetem professzora és Bárd Petra, a CEU oktatója készítette. Ez lenne a hiteles, körültekintő, komplex vizsgálati jelentés?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!