„A nép, az istenadta nép” – növekvő jólét, növekvő populizmus?

2018. március 18. 19:11

A populista vezér szerint a világ három karakter (és társadalmi réteg) mentén leírható.

2018. március 18. 19:11
Demeter András
Mindset

„A tanulmány eredményei szerint a száguldó gazdasági környezetben hatásosabban működnek a bevándorlásellenes szlogenek és kommunikációs panelek a státusz-szorongás miatt. A vezetők megnyilvánulásai sem a véletlen művének tudhatóak be természetesen. A növekvő jólét közepette kreatívan és megfelelően csepegtetett mondatok segíthetnek fenntartani ezt a szorongást, és a figyelmünket az eddig észre nem vett, jólétünket fenyegető tényezőkre irányítani. Ami igazán figyelemreméltó és zseniális kommunikációs bravúr, az

A TÁRSADALOM HENTESBÁRDDAL TÖRTÉNŐ FELOSZTÁSA ÉS ÚJRAFORMÁZÁSA.

A populista vezér szerint a világ három karakter (és társadalmi réteg) mentén leírható, hiszen léteznek:

»Azok ott fent« – a gonosz és rosszindulatú elit tagjai (lásd még: az összeesküvők),
»Az erélyes emberek« – a normális emberek (lásd még: a keményen dolgozó kisember),
»Azok ott lent« – a jólétet fenyegető ellenségek (lásd még: a bevándorlók, menekültek).
»A nép, az istenadta nép« ebben a narratívában tehát nem más, mint a politikai befolyását és hatalmát növelni akaró elit és a javainkat felélni akaró ellenségek szövetségének kirekesztett vesztese.

A leírt mechanizmus nem csoda, ha ismerős, csak a körvonalai mások. A populizmus korát éljük, ami lehetséges, hogy tényleg nem a klasszikus értelemben vett ideológia, vagy legalábbis kevés annak, de logikusnak tűnő és érzelmekre ható fűszerezettsége miatt túlontúl fogyaszthatóvá vált. A populizmus Magyarországon több évtized keserűségét édesíti meg és oldja fel. A népvezér a népi igények nélkül nem kormányozhatna. A világ változik, Közép-Európa növekszik és erősödik. A populizmus kritikájának megfogalmazása mindenkinek feladata és kötelessége de nem pusztán azért, hogy »győzzön a jó«. A kritika előrébb visz, alternatívát kínál (kérdés, hogy populista elemek beemelésével-e), és megedzheti a populista oldalt (amit az antipopulistákra korábban nem volt jellemző). Ami fontos: ódzkodáson kívül más is szükséges, hiszen a történelem halad.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2018. március 19. 11:53
"„A nép, az istenadta nép” – növekvő jólét, növekvő populizmus?" Igen! Inkább ez mint a tiétek a lassan növekvő liberalizmus és a kurva gyorsan csökkenő jólét.
Peter8811
2018. március 19. 11:53
"„A nép, az istenadta nép” – növekvő jólét, növekvő populizmus?" Igen! Inkább ez mint a tiétek a lassan növekvő liberalizmus és a kurva gyorsan csökkenő jólét.
szancso
2018. március 19. 04:34
Demo- nép, demokrácia-népuralom people- nép, populista- nép képviselő. Mind a kettő egyet jelent, csak más nyelveken. Akkor mi is a fájdalma ennek az Úrnak? Ja, sikerült egy csomó embert ezzel meghűlyíteni, főleg azokat, akik erre nagyon is fogékonyak és nem veszik észre, hogy pont a demokrata szó ürült ki, ha volt egyáltalán.
kuzmics
2018. március 18. 20:56
Már hiányzott ez a Mindszent! :-( A Mandi lanyhul!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!