Eladó az egész világ

2018. március 12. 11:01

Eddig csak evilági pénzhatalmak voltak, de itt már közvetlenül megmutatja magát maga a Pénz-Isten, vagy a Pénz-Sátán.

2018. március 12. 11:01
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„Az elmúlt évtized során elképesztő gyorsasággal feltörő globális »kriptopénzek« radikálisan megváltoztathatják ezt a helyzetet. Ezeket a pénzeket ugyanis senki nem tudja ellenőrizni, mert, kihasználva az elektronika és informatika legújabb vívmányait bárki képes e globális hatalompénzek létrehozására. A kriptopénz lényege, hogy egy senki által nem ellenőrizhető globális pénzautomatizmust hoz létre. Talán úgy lehet mindezt ábrázolni, hogy ez egy korlátlan és korlátozhatatlan globális részvénytőzsde, ami, ha valakinek »bejön«, akkor hatalmas vagyont gyűjthet, de persze mindent el is veszthet ezen a dupla vagy semmi játékon.

A már eddig is létező kockázati tőkéhez hasonló egy kicsit, azzal a különbséggel, hogy ott azért vannak törvények, szabályok, itt azonban nincsenek, és a rendszer logikájából eredően nem is lehetnek. A pénz ezzel mindentől eloldja magát, Mammon közvetlenül is megjelenik. Eddig csak evilági pénzhatalmak voltak, de itt már közvetlenül megmutatja magát maga a Pénz-Isten, vagy Gounod Faustjának logikáját követve a Pénz-Sátán, aki örül, mint Mefisto rondójában hallhatjuk. Nincs közösség, nincs érték, nincs erkölcs, nincs emberség, csak hideg gépi automatizmus és automata ember, globális »minimálén«. Nem az ember használja a pénzt, hanem egy transzcendens, most már valóban örökre és végleg ellenőrizhetetlen, kozmikus pénzhatalom pénze használja az embert.

Ahogy Heidegger mondaná, befejeződni látszik a létező létből való végleges kiszakítása.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2018. március 12. 21:50
Laci bá állapota romlott...
mokány
2018. március 12. 16:53
Az Apokalipszis / Revelation / Jelenések Könyve szerint, aki nem szolgálja az Antikrisztust, és nem viseli a jelét, azt a Fenevad (Leviatán), megöli. Az írás szerint az Antikrisztus jele: "666". Pedig inkább: "$$$".
Akitlosz
2018. március 12. 14:54
A kriptapénzzel nem az a fő gond, amiről a cikkíró ír, hanem az, amire ő nem is gondol. Segíti a számítógépes vírusok terjedését, egy halom áramot, energiát fogyaszt a kriptapénzek "bányászása", így egy halom olyan embernek okoz bosszúságot, akiknek semmi közük nincsen az egészhez, csak van egy számítógépük és használják. Így lesznek érintettek tömegek a történetben akaratuk ellenére.
Akitlosz
2018. március 12. 14:32
Cikkek tömege szidja itt ezt a kriptapénzt, pedig valószínűleg egyik szerzőnek sincsen egy szál sem belőle. Nekem se tetszik. Így nem is veszek belőle. Ezért aztán problémám sincsen emiatt. Ráadásul mint írtam csak annyi a különbség az állami pénzhez képest, hogy másoknak hoz hasznot, és nem kötelező használni, elfogadni, tehát tényleg kevésbé rossz. Egyik államnak sem lenne tilos stabil, megbízható pénzt forgalomba hoznia és forgalomban tartania és akkor ennek a kriptapénznek esélye sem lenne. A kriptapénz sem versenyképes a Napoléon arannyal és a Krugerranddal meg a többi hasonlóval. Kriptalakóknak jó, nem kell velük foglalkozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!