Krumpli

2018. február 06. 20:15

A mind hosszabbra nyúló kampánykezdet idején a krumpli is a politikai meggyőzés eszközévé válik.

2018. február 06. 20:15
Ugró Miklós
Magyar Nemzet

„Túlfűtött és acsarkodó hétköznapjainkba némi derűt lopnak az olyan »tudományos igényű« eszmefuttatások, mint a krumpli választásokkal kapcsolatos szerepéről szóló elemzések. A mind hosszabbra nyúló kampánykezdet idején a krumpli (Solanum tuberosum) is a politikai meggyőzés eszközévé válik. Nem is csak a krumpli, más élelmiszerek is. Néhány éve még a lejárt szavatosságú konzerv és a száraztészta volt a sláger, mostanában csatlakozott hozzájuk a szigorúan kormánypárti tej és tojás. (Ez is az utóbbi idők nagy felfedezése, hogy az élelmiszereket párthovatartozás szerint osztályozni kell.) Ám az igazi sztár a burgonya maradt, mely haszonnövény a világ egyik legfontosabb tápláléka.

Rogán Antal belvárosi polgármestersége idején megjelent egy újság, melynek kizárólagos célja a nagy politikus dicsőségének rendszeres megéneklése volt. A City című kiadvány nagyon sokba kerülhetett; hogy kinek, nem tudjuk, impresszum nem volt benne, a cikkeket sem írták alá. 2013 őszén, a kampány nyitányaként szenzációs információval bűvölték el az olvasókat. »Krumpli segített Rogán Antallnak meghódítani Cili szívét« – hirdette a lap vezető anyaga. A cím alapján azt gondolhatnánk: a krumpliról is kiderítették, hogy a zellerhez vagy a gyömbérhez hasonlóan afrodiziákum, de nem erről van szó. Ugyanis Krumpli a Rogán házaspár kutyája. Adjuk át a szót a lap névtelen szerzőjének, mert klasszikusokat csak szó szerint érdemes idézni: »Krumpli azért lett Krumpli, mert amikor Rogán Antal és felesége először meglátták a kis kedvencet, egy kis barna szőrpamacs volt, ami leginkább a krumplira hasonlított, így nem is gondolkodtak azon, hogy milyen nevet adjanak neki, egyértelmű volt számukra, hogy az ő kutyusukat Krumplinak fogják hívni.« (...)

Egy másik lapszámban azután képriportot láthattunk arról, hogy Rogán Antal krumplit oszt a kerület nyugdíjasainak. Mindenki megnyugtatására közölhetjük: a képek egyértelműen bizonyítják, a nyugdíjasok nem kis barna szőrpamacsokat kaptak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2018. február 07. 01:14
A libsibolsinácik már egy fél éve verik a tamtamot... nem csoda, hogy már össze-vissza hablatyolnak...
Minnie
2018. február 06. 21:53
mekkora csicska lett ez az ember
balbako_
2018. február 06. 20:57
Kínozza az aranyér a szerzőt!
Megtalálta
2018. február 06. 20:40
Az étel megosztása szakrális jellegű rituálé volt a törzsi társadalmakban. Ennyi jutott eszembe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik