Világfalu kvótapolgárai

2018. február 12. 07:28

A kvótarendszer kezdettől fogva egy rendkívül megosztó ötlet, ami összeugrasztotta a tagállamokat, és elvette a teret az érdemi, hosszú távú, előrelátó megoldások elől.

2018. február 12. 07:28
Őry Mariann
Őry Mariann
Magyar Hírlap

„A menedékkérők elosztására vonatkozó kvótarendszer alapötlete is egy téves valóságértelmezésre épült – hogy szépen fogalmazzunk. Eleve teljes tévedés volt úgy kezelni a csaknem végtelen utánpótlással rendelkező, beláthatatlan következményekkel járó modern népvándorlást, mint egyszeri válságot, amit ad hoc ötletekkel meg lehet oldani. A százhatvanezer ember sorsáról való vita már három éve sem reflektált különösebben a valós helyzetre, ma pedig pláne nem. Olaszország és Görögország egyszeri tehermentesítését csak akkor lehet értelmezhető ötletként kezelni, ha feltételezzük azt – ami azóta be is bizonyosodott – hogy valójában eleve tesztnek szánták egy automatikus elosztási rendszer felvetése előtt. A kvótarendszer kezdettől fogva egy rendkívül megosztó ötlet, ami összeugrasztotta a tagállamokat, és elvette a teret az érdemi, hosszú távú, előrelátó megoldások elől. Brüsszelben időről időre elmondták, hogy csak nem halad az elosztás, majd fenyegetni kezdték azokat, akik elvi alapon utasították el a tervet. Akik csak simán elsunnyogták az egészet, azokat nem. Később pedig jöttek az eljárások, Brüsszel ostora lecsapott a renitensekre, miközben a liberális szellemi műhelyekben már javában készítették elő az állandó kvótarendszert.

A tagállamokat magukra hagyták a problémák kezelésével, pedig szinte minden, valós eredménnyel járó megoldás tagállami szinten született. A törökökkel való megállapodás finoman szólva sem épült erős alapra, hiszen egy zsarolási potenciállal rendelkező országnak kiszolgáltatott helyzetünkben olyan ígéreteket tettünk, amiket valójában nem is akarunk betartani. Arról nem is beszélve, hogy a probléma egyre inkább az Afrika irányából érkező bevándorlás.

Charles Michel belga kormányfő ultimátuma – miszerint ha kell, többségi szavazással kényszerítik a tagállamokra a »szolidaritást« – pofon azoknak, akik hónapok óta azon okoskodnak, hogy úgysem lesz kvóta, nincs mi ellen harcolni. Nem mintha előzmény nélküli lenne a belga fenyegetés, hiszen az EP épp tavaly ősszel biztosította támogatásáról az automatikus elosztást és az igen nagyvonalú családegyesítési szabályokat előre vetítő Wikström-jelentést.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mindjárt
2018. február 13. 07:45
Fidesz birkák indulója: EU-ból kilépünk NATO-ból is kilépünk USA-nak hadat üzenünk Leköpjük az euós pénzeket Adjanak nekünk rubeleket Putyin a mi megmentőnk Orbán a mi vezetőnk -------------------------------------------- Akinek nincs olyan hatalmas, hájas pocakja mint a mi vizírünknek az hazaáruló http://index.hu/belfold/2017/09/27/orban_fogyokura_helyett_sportolnom_kellene/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201711
Tiszafa
2018. február 12. 12:43
A kvótarendszernek egyetlen egy előnye van.Tiszta vizet önt a pohárba. Mindenki láthatja, hogy az Unió egy életképtelen katyvasz, és hogy az egyes nemzetállamokon belül kik a hazaárulók.
Mich
2018. február 12. 10:11
"összeugrasztotta a tagállamokat, és elvette a teret az érdemi, hosszú távú, előrelátó megoldások elől. " De Sorosék csak tolják tovább...
pesti051
2018. február 12. 09:00
A kvótarendszer - ha nem tesznek le róla, pláne a felső korlát nélküliről - gyorsan véget fog vetni az Európai Uniónak, mint történelmi kísérletnek. Az EU elit politikusai a brexitből sem tanultak - más okok váltották ki, de azt sem voltak képesek kezelni. Tegyük fel, át tudják erőltetni a tömeges bevándorlás és szétosztás rendszerét, akkor húsz éven belül Európa olyan lesz, mint a Balkán, egy iszonyatosan kevert etnikumú puskaporos hordó, és egész Európát fogja olyan háború pusztítani, mint nemrég a volt Jugoszlávia népeit. A másik eset, hogy teljesen kettészakad az EU, a bevándorló, és az azt megtagadó országcsoportra. Egy idő után akár érdemes kilépni is az EU-ból, ha a bent maradásból nagyobb károk keletkeznek, mint a kilépésből. Persze tudom, az üzletemberek most a migrációban akkora bizniszt látnak, hogy most semmi nem számít keresztülverni, bármi áron lenyomni a népek torkán, kerül amennyi (hullába) kerül, ők sem a tőzsdealkuszok fognak idő előtt távozni az élők sorából, hanem mindenféle értéktelen selejt népség. (Éppen tegnap mondta Merkel, nagy árat fizettek a migránsok bejövetelével, de megérte, pláne meg neki, nem őt robbantották fel, vagy lőtték szitává pl. a Bataclan-ban)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!