Románia, te csodás!

2018. január 19. 07:44

Bizony szerettük volna, ha ominózus kijelentése miatt kellett volna lemondania a kormányfőnek, de nem így történt.

2018. január 19. 07:44
Szentgyörgyi László
Központ.ro

„Nem mondok újat, amikor azt állítom, hogy Románia a korlátlan lehetőségek országa: itt minden megtörténhet, sőt, annak az ellenkezője is. Alig telt el egy esztendő a posztkommunisták elsöprő választási győzelme után, s már a második kormányfőjüket is elzavarták. Ki emlékszik ma már a Grindeanu nevére? Tudosera sem a hozzáértő kormányzás, hanem legfennebb »akasztós« kijelentése okán fognak emlékezni, s arra is csak a magyarok. Zárójelbe kívánkozik: bizony szerettük volna, ha ominózus kijelentése miatt kellett volna lemondania a kormányfőnek, de nem így történt… Mindenesetre távol vagyunk attól, hogy hasonlókért bárkinek is a fejét követelnék Romániában.

Hogy mi lehet Tudose menesztésének valódi oka? Feltehetően egyik vád sem állja a helyét – vagy valamennyire mindenik? – azok közül, amelyekkel illették a hétfő estébe nyúló pártvezetőségi gyűlésen, amelynek végén a lemondatására vonatkozó döntés megszületett. Valószínűleg azoknak lehet igazuk, akik arról beszéltek, írtak a médiában, hogy a pártelnök elégedetlenségének legfőbb oka mindkét esetben az lehetett, hogy a „szolgálatok” nem az ő, azaz Dragnea közvetítésével, hanem őt megkerülve, közvetlenül tartották a kapcsolatot embereikkel. S bár úgy tűnik, ismét Dragnea akarata érvényesült, hisz sikerült megszabadulnia a közvetve vagy direkt Iohannis befolyása alatt álló, immár második kormányfőtől is, de ez a győzelem könnyen pirruszinak is bizonyulhat a későbbiekben. Mindenesetre a tegnapi diadal után Dragnea pozíciója, pártelnöki hatalma jelentősen gyengülni látszik, feltehetően vége a választási siker utáni egyeduralkodói státusnak, s ezentúl meg kell osztania a hatalmat, másokat is be kell vonnia a párton belüli ügyek irányításába.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!