Jobb nem félni

2018. január 02. 18:22

Szerintem a félelem- és gyűlöletkeltés nagy ár ahhoz, hogy egy nemzetet ezzel vakítsanak el.

2018. január 02. 18:22
Gyarmathy Éva
HVG

„A diktatúráknak a tudatlanság és a félelem a táptalaja. Nem akarom elhinni, hogy az Emmi ebbe az irányba akarja terelni a gyerekeinket. Ennyire nem lehet ostoba egy kormányzat!

Valami tévedésről lehet szó, mert ráadásul a félelemkeltés konkrétan is veszélybe sodorja az országot. Azzal ugyanis, ha valamit elhiszünk, rendkívüli mértékben megnöveljük a bekövetkezésének valószínűségét. Az önbeteljesítő jóslat már jó pár évtizede leírt folyamat. Első lépésben el kell ültetni egy hitet, hogy valami be fog következni. Ennek megfelelően megváltozik az emberek attitűdje, viselkedése, így a várt esemény jó eséllyel bekövetkezik. Bankcsőd, tőzsdei összeomlás, pénzek elértéktelenedése, mind így történik. A pedagógiában Pygmallion-effektusként jól ismert jelenség, hogy amely gyerekről azt gondolja a pedagógus, hogy kiváló képességű, jobban fejlődik, mint akiről ellenkező véleménye van.

Ebből elég világos a következtetés, hogy nem mindegy, hogy egy ország mit hisz, és mit hitetnek el az állampolgárokkal, különösen a gyerekekkel. Ha azt hisszük, hogy a világ veszélyes, akkor azzá is válik, hiszen félünk, gyűlölködünk, fegyverkezünk, sőt támadunk. Mi látszik kívülről? Itt van egy ország, amely fél, gyűlölködik, fegyverkezik, támad. Kiváló terep egy másik gyűlölködő, fegyverkező támadó hatalomnak.

Szerintem a félelem- és gyűlöletkeltés nagy ár ahhoz, hogy egy nemzetet ezzel vakítsanak el. Nem, nem akarom elhinni, hogy ez történik. És nem akarok értelmetlenül félni, és nem akarom tétlenül nézni, ha mégis a gyerekeinkért jönnek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2018. január 03. 17:31
Nos leányom akkor éppen itt az ideje. hogy ABBAHAGYJÁTOK A FÉLELEM ÉS A GYŰLÖLETKELTÉST ott a Hvg-nél! Mert hét és fél éve mást sem csináltok.
catalina9
2018. január 03. 14:20
ezt a bárgyú dumát...
matykox
2018. január 03. 12:35
Tetű ribanc! Jóságos szocialista Adolf bácsitól se ijedtetek meg, oszt mégis Joszif Viszárionovics Dzsugasvili lett belőle!
szilamérné
2018. január 03. 12:31
Na, elolvastam a teljes cikket és a kommenteket is. Fogalmuk nincs arról, hogy mit takar a HIT, mire szolgál. Eszeveszett gyűlölködés, álságos gyermek- és pedagógus-féltés:) Fogalmuk nincs arról, hogy pl. minden önkormányzatnak kell lennie katasztrófa-védelmi tervnek. Az elmúlt időszakban Európában és szerte a világban történtek tapasztalatai jogosan késztették az EMMI-t, hogy az oktatási intézményekkel kidolgoztassa az intézmény saját honvédelmi intézkedési tervét. Nyilván ebben kell meghatározni, hogy egy esetleges terrortámadás alkalmával, milyen módon kell a gyerekeket biztonságba helyezni, kiket, hogyan kell értesiteni, ezért kik a felelősök, stb. Szükséges mindenképpen, mert egyrészt a pedagógusok jelentős többsége nő, akik egyébként is hajlamosabbak a pánikra, másrészt hála Istennek, semmiféle személyes tapasztalatuk nincs egy "háborús" helyzetről, harmadrészt közel két évtizede nincs sorkatonaság, igy az elvétve található férfi pedagógusnak sincs semmiféle ismerete. Ez nem a félelem gerjesztése, hanem éppen az ésszerű megelőzés eszköze. (Emlékszem 2006. október 23-ára, amikor az Astoria felől lőni kezdtek a rendőrök, mindenki rohanni kezdett, eszembe jutott, amit édesapám tanitott nekem, nem szabad fejetlenül rohanni, el kezdtem kiabálni, ne rohanj, mert eltaposod, fellököd a másikat, csak tempósabban haladj, és a környezeteben lévők meg is fogadták.) Sajnos szükséges és helyes a HIT elrendelése.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!