Hálapénz és a hisztérikus ragaszkodás

2018. január 15. 08:25

Ahhoz, hogy a helyzet változzék gyökeres átalakulásra lenne szükség az Orvosi kamara Etikai Bizottságainak munkájában.

2018. január 15. 08:25
Farkas Edina Lina - Zimre Zsuzsa
WMN

„Dr. Lovas András aneszteziológus, és intenzív terápiás szakorvos a Geréb ügyében nem kívánt nyilatkozni, viszont az Orvosi Kamara Etikai Bizottság működéséről elmondta a véleményét. Szerinte annak határozataiban nem érvényesül a beteg központú szemlélet. »Több konkrét ügyben is a mundér becsületének védelme látszik, jó példa erre a veszprémi nőgyógyász esete is, akit jogerősen ítéltek el előre kikényszerített hálapénz elfogadásáért. Az etikai bizottsági vizsgálat mégsem indult hivatalból, mint ahogyan annak történnie kellett volna, hanem csak személyes bejelentést követően. A nem igazán betegközpontú határozathozatalt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy maguk a betegek meg sem ismerhetik, hogy mely orvos ellen folyt, folyik etikai vétség miatt eljárás, kit ítéltek el vétség miatt.

Ahhoz, hogy a helyzet változzék gyökeres átalakulásra lenne szükség az Orvosi kamara Etikai Bizottságainak munkájában. Először is proaktívnak kéne lenni, a vizsgálatoknak már a jogerős bírósági ítéletek meghozatala nélkül el kellene indulnia. Hiszen itt pontosan az a fontos, hogy nem a magyar jog, hanem maga a Magyar Orvosi Kamara Etikai kódexe szerint miben vétkes egy orvos. A betegek jogait szolgálná továbbá, ha ezen ítéletek névvel és visszamenőleg is követhetőek lennének. Ez irányú javaslatainkat egyébként az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport nevében több alkalommal is jeleztük a kamara felé, mint aktív tagok. Sajnos érdemi előrelépés még nem történt. Az út a szakmánk etikai becsületének visszaállításában még hosszú lesz.« - nyilatkozta a szakember a wmn.hu-nak. 

Vannak olyan »bezzegországok«, ahol mintaértékű az orvosi kamara, ilyen például a brit General Medical Council (GMC). Alapelvük szerint a kamara legfőbb kötelezettsége, hogy védje, elősegítse és fenntartsa a lakosság egészségét és biztonságát. Belső irányelvüket, vagyis a követendő etikai és szakmai normákat a Good Medical Practise foglalja össze, melynek fókuszában a beteg méltósága, biztonsága és kényelme áll, az orvosokat pedig azonnali cselekvésre kötelezi, ha úgy látják, hogy ezek közül bármelyik sérül.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kérdés
2018. január 16. 11:05
Az orvosoknak kötelező felelősségbiztosításuk van, ha jól tudom.
kérdés
2018. január 15. 23:31
Épp nemrég hallottam, hogy egy idős őstermelő a kötelező eü vizsgálatokat végigcsinálta, minden rendben volt, a doki megmérte a vérnyomást is, az 140 volt. A kartonra 160-at írt, és egy olcsó vérnyomáscsökkentőt is írt hozzá. Azzal búcsúzott, hogy gyógyszerért majd úgyis kell jönnie egy hónap múlva.....hát így vég nélkül zsúfoltak lesznek a rendelők, s nagyvalószínűséggel összeszed a mellékhatások miatt előbb utóbb vmi nyavalyát az ember meg a lánya,az nem éri utol az orvosok által támasztott igényeket egyik kormány sem. Ennyire nyilvánvaló becsapással
Ipolypart
2018. január 15. 12:34
Ok. Ha itt minden szar, akkor az orvosgyerekek miért ebben a szarban dagonyáznak? Aztán kimosakodnak és azzal a szar tudással, ami ragadt rájuk vígan mennek a nem szar nyugatra? Az eü.re tényleg ráfér a javítás
noMores
2018. január 15. 10:28
8 ev alatt nem sikerult aemmit csinalni ezen a teren. Az orvostanhallgatok fele meg eleve kulfoldre tervez. Aki jart mar nyugati korhazban, nem is csodalkozik ezen. Lehet, hogy nem hiszik el, hogy magyarorszagerosodik? Eleve csak fideszeseket kellene felvenni, hatha akkor maradnanak. Mint 50 evvel ezelott: aki nem parttag, nem lesz orvos. Kesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!