Mi is az északi (skandináv) gazdasági modell lényege?

2018. január 29. 15:55

Szívesen venném, ha a skandináv modellről való fantáziás helyett a magyar baloldali teoretikusok felfedeznék a magyar társadalomelmélet teljes hiányát.

2018. január 29. 15:55
Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

„A skandinávoknál maradva a poszt témája miatt a gazdasági modell, amiről annyira szeretnek ma beszélni az amerikai demokraták balszárnyától a magyar kollektivistákig – amelyet egyébként leginkább »északi (Nordic) modellnek« neveznek, ideértve a finn és az izlandi szociális individualizmust is – éppen annyira nem technokratikus modell, pláne nem ideológia, ahogy a japán Toyota gyártási modellje (TPS) sem elsősorban modell, hanem kultúra. És éppen ezért nem ültethető át Magyarországra. Nem fogok most foglalkozni ennek a kultúrának az evolúciójával, mert nem érdekes. A lényeg, hogy reprodukálhatatlan. Szívesen venném, ha a »skandináv modellről« való fantáziás helyett végre a magyar (nacionalista  és internacionalista) baloldali teoretikusok felfedeznék maguknak a magyar társadalomelmélet úgyszólván teljes hiányát (az egész helyét kitöltő ürességet) és megmutatnák az országnak, hogy a kopipésztelt utánérzések – kvázi akontextuális reifikációk – helyett adott esetben tudnának valami értékelhetőt is hozzátenni a magunkról való elméleti tudáshoz. Merthogy ez eddig nyilvánvalóan nem sikerült.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2018. január 30. 07:41
Szerintem társadalom elmélet van és ezt kéne a baloldalnak felfedeznie. Példaként egy elemet tükröz az alábbi: http://ktkj.blog.hu/2011/09/25/a_demokratikus_kozhatalom_felepitese
balbako_
2018. január 30. 06:09
Ehelyett megismerhettük Béndek ismereteinek úgyszólván teljes hiányát és az agyában az egész helyét kitöltő ürességet.
szekula
2018. január 29. 21:57
Aki szerint gyenge állam kell, az költözzön ki Líbiába, ott jelenleg de facto egyáltalán nincsen állam. Eleve is érdemes volna kipróbálni, hogy Béndek vajon átültethető-e a világban máshová, vagy speciálisan balkáni rendszerhiba.
zsiráf
2018. január 29. 18:25
:) Precíz helyzet kép.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!