Fegyverbarátság

2017. december 22. 08:46

Az Európai Unió – ilyet még soha nem tett – tényleg ledobta az atombombát.

2017. december 22. 08:46
Szathmáry István Pál
Magyar Nemzet

„Magyarország és Lengyelország, pontosabban a magyar és a lengyel politikai színtér a háborús retorika tűzfészkének számít jó ideje. Ezen a nyelvi küzdőtéren maradva kijelenthető: most eldördült az első valódi ágyúlövés. A verbális kardcsörtetés korszakának vége, az Európai Unió – ilyet még soha nem tett – tényleg ledobta az atombombát. A lengyel kormány értelmezésében legalábbis ekkora horderejű döntésnek számít, hogy a jogállamiság megsértése miatt az Európai Bíróság elé citálja Lengyelországot az Európai Bizottság.

A döntés legfőbb oka a Jaroslaw Kaczynski vezette kormánypárt által keresztülvitt bírósági reformtervezet, amihez az uniós döntéssel egy napon adott zöld utat Andrzej Duda köztársasági elnök. A tervezet magán viseli a legfőbb közjogi méltóság kéznyomát is, de az attól még nagyon is igazodik a pártelnök elképzeléseihez. (...)

 

Egy kézzelfogható eredménye azért már van az ügynek. Magyarország kormánya azonnal biztosította Lengyelországot fegyverbarátságáról, úgyhogy az uniós stratégiai táblajáték jó eséllyel egyre izgalmasabb lesz a folytatásban. Arról nem is beszélve, hogy a közös hadgyakorlat gyaníthatóan csak tovább növeli a két renitens (vagy szabadságharcos, ha úgy jobban tetszik) ország kormányzó erőinek sanszait a következő választásokon. Jó eséllyel tehát a politikai zsargonunkban sokat emlegetett varsói gyors egy darabig még ezeken a síneken maradhat, és nem kanyarog váratlan irányokba, ahogy 1993-ban. Minek is tenné? – hiszen Kaczynski egykori kijelentése 2011-es választási vereségekor (»Lesz még Budapest Varsóban«) prófétai jóslatnak bizonyult.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2017. december 23. 11:47
Komoly esély van arra, h. a lengyelekbe beletörik a bicskájuk. Volt már erre példa, nem is olyan régen. A németek nélkül nem lehetett volna ezt keresztülvinni. Itt túl sok ember, akinek elment a talán sohasem volt esze, van döntési helyzetben. Úgy néz ki, h. a művelt és gazdag Nyugat nagyon bevásárolt a migránsaikkal. Azt, h. mit tud a média és a "humán" tudományok az egyébként valaha normálisnak tűnő országokban a lakosság gondolkodásának átformálásában "teljesíteni", ideálisan lehet tanulmányozni lassan egész Nyugat Európában. Döbbenetes, h. milyen gőzerővel és hatásfokkal zajlik az "érzékenyítés".
Mich
2017. december 22. 18:02
»Lesz még Budapest Varsóban« ...és Varsó Budapesten...
balbako_
2017. december 22. 12:13
Atombomba? Egy kis -bár roppant büdös - puki a liftben.
tango47
2017. december 22. 11:43
Ahogy az EU vezetése elérte, hogy Orbán és a Fidesz népszerűsége folyamatosan növekszik, talán rájönnek, hogy ez a keménykedés egy 35 milliós országgal visszafelé sülhet el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!