Román szélsőségesek tolják a székely identitást

2017. december 01. 16:20

Románia szerintük esélyt adott a magyarok által elnyomott székelyeknek, hogy végre önmaguk lehessenek.

2017. december 01. 16:20
Szalma György
Mandiner

Váratlan helyről kapott segítséget a Csibi-Váradi Barna nevével fémjelzett „Valld magad székelynek magyar helyett” mozgalom. Az Új jobboldal nevű, magyargyűlölő, szélsőséges politikai formáció ugyanis a foter.ro elmondása szerint kedden közleményt küldött a különböző romániai szerkesztőségeknek, amelynek címe: „Az Új Jobboldal és a székelyek, együtt Sepsiszentgyörgyön, a nemzeti ünnepen”.

A néppártosodás útját még nem lelő félkatonai szervezet a sajtó nyilvánosságán keresztül felhívja a székelyeket, hogy ünnepeljék együtt december 1-én a nagy egyesülés ünnepét. A szélsőséges szervezet ugyanis évről évre Székelyföldön is megemélkezik Erdély és Partium megszerzéséről. 

Az irat kitér arra, hogy az erdélyi magyar politikai vezetők rendszeresen provokálják a békés román többséget a nemzeti ünnep közeledtével. Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere november közepén a magyar nemzeti zászló felvonását tervezték Sepsiszentgyörgy főterén. A magyar többségű városban történő zászlófelvonás nagyban beárnyékolta volna az önfeledt ünneplést, mivel Észak-Erdély visszaszolgáltatásának traumáját idézi fel a románságban. Emlékeztetnek arra is, hogy a két székelyföldi vezető Barcelonába utazott a katalán függetlenségi népszavazás idejére, kifejezve szolidalitásukat; illetve katalán vezetők Kolozsváron Erdély autonómiájáról beszéltek az Erdélyi Magyar Néppárt vendégeiként.

Ezek a veszélyes gesztusok aggodalommal töltik el a román hazafiakat.

Ezzel szemben az érzékeny lelkű román patrióták a háborús bűnösök kultuszának ápolását, stilizált önkényuralmi jelképek használatát, a magyarok kitelepítésének vagy meggyilkolásának meglebegtetését a békés együttéléssel összeegyeztethetőnek tartják. 

A székelyeket emlékeztetik arra, hogy a magyarok elmagyarosítással akarták kiírtani ezt az etnikumot (!), hogy évszázados elnyomás tette őket magyar identitásúvá. A székelyek ősei pedig jó viszonyt ápoltak Havasalföld és Moldva uralkodóival, gyakran harcoltak a román fejedelmek oldalán. Dózsa György emlékét is megidézték közleményükben, akit szerintük a magyarok azért öltek meg bestiálisan, mert a székely szabadság élére állt (sic!).

Az Új jobboldal nem hagyja magát megvezetni a történelmi tények által, ezzel a kreatív történelemértelmezéssel kívánnak kedvet csínálni az ünnepléshez a székelyek számára.

Ünnepelni Románia megszületését, amely szerintük esélyt adott arra az elnyomott székelyeknek, hogy végre önmaguk lehessenek.

A székelyek ugyanis ma már nem tudják, kicsodák. Szerencsére vannak ébredők, akik évszázados álmukból ocsúdva döbbennek rá, hogy a magyar imperializmus áldozataiként kényszerítettek rájuk magyar identitást.

Most érdemes lesz figyelni a romániai sajtót, ugyanis lehet, hogy estére tömegek indulnak meg Csíkszeredából, Székelyudvarhelyről, Csókfalváról, Makkfalváról, Gyergyóból, hogy ott legyenek az egyesülés ünnepén. Amikor odaérnek, akkor az nem lesz egy nagy ünnep az Új jobboldal, de az „egységes” román államnak számára sem.

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Finale*
2017. december 02. 20:23
Kedves Gyorgy,ezt onnek kuldom . Magyar autó - Haza - a H betű - Erdélyi kastély című film https://www.youtube.com/watch?v=E_X3aOWPYzQ
balbako_
2017. december 02. 09:13
Baromság!
katus
2017. december 02. 00:27
ELJUTOTT A ROMÁNOKHOZ A KORMÁNYPÁRT JÓKÍVÁNSÁGA? FIDESZES ESERNYŐVEL ÜNNEPELTÉK ERDÉLY MEGSZERZÉSÉT https://alfahir.hu/sites/default/files/styles/szeles/public/indexfoto/24129714_1458499707532602_7049015160733521269_n_0.jpg?itok=bh8ad01I Negyedik éve tartották meg a soviniszta Új Jobboldal (Noua Dreaptă) sepsiszentgyörgyi felvonulását. Az egyik nagyromán hazafi talán értesült a a magyar kormánypárt képviselőinek december elsejei jókívánságairól, és egy "Fidesz" feliratú esernyővel ment ki a rendezvényre. Az Azonnali tegnap kérdezősködött az Országházban arról, ki mit üzen a románoknak Erdély elcsatolásának 99-ik évfordulóján. A KDNP-s Hollik István "sok sikert" kívánt, a fideszes Pócs pedig azt válaszolta: "Isten éltesse őket!" A magyarellenességéről elhíresült Új Jobboldal egyik szimpatizánsához talán eljutott a szívélyes üzenet, mert a Főtér.ro videója szerint így menti ki emlékeztetni a székelyeket, hogy ki az úr Erdélyben: Fideszes esernyővel Nagy-Románia ünnepén: https://coub.com/view/106dvq A derék nagyonromán hazafinak jobbikos esernyővel jóval kevesebb oka lett volna tiltakozni. A párt erdélyi szimpatizánsai és országgyűlési képviselője, Szávay István tegnap a 99 éve született gyuafehárvári nyilatkozat azóta is beváltatlan ígéretére, az "együtt élő népek teljes szabadságára" emlékeztette Romániát, ma pedig Vona Gábor üzent a fideszes jókívánságoknál jóval keményebbet Bukarestbe. https://alfahir.hu/2017/12/01/romania_uj_jobboldal_december_1_fidesz_wtf
katus
2017. december 02. 00:22
Balogh Gábor 2017. 12. 01. 15:51 SZÜLINAPI AJÁNDÉK NAGY-ROMÁNIÁNAK: ROMÁN NYELVŰ HÍRSZOLGÁLTATÁST INDÍT AZ MTI A magyar kormány sokat gondolkodhatott rajta, mit is üzenjen a románoknak Erdély elcsatolásának évfordulóján, ha már parlamenti képviselőik olyan szépen leégtek ezen a téren.Aztán valaki a homlokára csapott és azt mondta: legyen román nyelvű MTI! És lett! Az állami hírügynökség épp a szép mai ünnepi napon jelentette be, hogy "a nagyszámú erdélyi igények és a hiteles tájékoztatás biztosítása érdekében román nyelvű hírszolgáltatást indít." Hogy a "nagyszámú igények" honnan érkeztek, az meglehetősen rejtélyes. Józan paraszti ésszel nehéz elképzelni, hogy Székelyudvarhelyről, Szatmárnémetiből, vagy Székről ezrével érkeztek volna a közmédiához a román nyelvű hírközlést sürgető levelek. Ahogyan az is, hogy Bukarestben, Iașiban, és Konstancában tízezrek napja fog úgy kezdődni, hogy elsőként arról tájékozódnak, mi újság Budapesten? Az viszont minden jóérzésű magyart nyugalommal és megelégedéssel tölthet el, hogy a jövőben a román nép is értesülhet a NER újabb sikereiről, Mészáros Lőrinc szerény, de biztos gyarapodásáról, vagy Soros György ördögi tervéről. Az intézkedés azonban más új távlatokat is megnyit: a Fidesz képviselői jövőre már románul küldhetik el jókívánságaikat Erdély elcsatolásának napján Bukarestbe. Sajnos azonban vannak még olyanok, akik képtelenek haladni a korral, és megérteni a Nemzetközi Együttműködés Rendszerét. Ilyen retrográd elem például a jobbikos Szávay István, aki csütörtökön a román nagykövetség előtt emlékeztetett a 99 éve elfogadott gyulafehérvári nyilatkozat azóta sem betartott ígéreteire, és követelt egyenlő jogokat az erdélyi magyarág számára. Abban azonban joggal bízhatunk, hogy az MTI, amely a tegnapi tudósításból nagyvonalúan kihagyott minden kormánykritikus mondatot, románul majd egy szót sem fog közölni az ilyen felesleges akadékoskodásokból. ttps://alfahir.hu/2017/12/01/mti_romania_romanok_erdely_december_1_wtf
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!