Amiről nem kérdezik meg az embereket

2017. december 12. 06:59

Függőségünk Moszkvától tovább erősödik.

2017. december 12. 06:59
Solymosi Frigyes
Magyar Nemzet

„Csodálatos ez a demokrácia. Csaknem minden apróságról megkérdezik az emberek véleményét, mielőtt a kormány bármiről döntene. Néhány kivétel azért van. Ezek közé tartoznak a külföldi országokkal történt megállapodások, amelyek hosszú távon befolyásolják nemcsak a mi életünket, hanem az utódainkét is, beleértve azokat, akik még meg sem születtek. Erre jó példa a Paks II. beruházás és az új vasútvonal építése Budapest és Belgrád között.

Paks II.-vel kapcsolatban már nem tudunk sokat tenni, bár még vannak olyan hangok, amelyek a szerződés felbontását javasolják. Függőségünk Moszkvától tovább erősödik. Nyilvánvaló, hogy mindkét döntést a pénzügyi és politikai vonatkozások alapos és kiterjedt vizsgálatának és értékelésének kellett volna megelőznie, hiszen a következmények hosszú távon meghatározzák hazánk gazdasági-pénzügyi helyzetét. Nem akarom politikusaink szakértelmét analizálni, de ők elsősorban ahhoz értenek, hogyan tudják a választást megnyerni, a hatalmat megtartani. Alig hihető, hogy a közgazdaság tudományában elmélyedtek volna – talán a pénzügyi, gazdasági területtel foglalkozó miniszterek kivételével. Kérdéses viszont, őbennük van-e akkora kurázsi, hogy ismételten rámutassanak a gondokra és a következményekre. Nagy hiba volna, ha a pénzügyi kérdések eldöntésében messzemenően a politikai szempontok lennének elsődlegesek, és nem az ország érdeke. Ezek nem piszlicsáré dolgok. Mindkét esetben felvetődik, miért nem a nyugati országokhoz fordultunk, hiszen tagjai vagyunk az európai országok nagy családjának. A dacból adott fricska még sokba kerülhet nekünk.

Számomra érthetetlen, hogy mielőtt a kínai vasút építésének tervéről döntést hoztak volna, miért nem konzultáltak például a Magyar Tudományos Akadémia hozzáértő tagjaival. Micsoda elképesztő önbizalom lapul a kormányfőben és csapatában, hogy képesek ilyen volumenű kérdésekben határozni. A megállapodás szerint a Belgrád–Budapest-vonalon kínaiak építenek kínai érdekek szerint, a pénzügyi fedezetet azonban mi adjuk a tőlük (!) fölvett kölcsön formájában. Ennek a kölcsönnek az összege jelenleg 500 milliárd forint. Az Európai Unió érthető okokból nem járul hozzá a projekthez, noha az új vasút túlnyomórészt a Kína és Nyugat-Európa közötti áruszállítás lebonyolításában jut szerephez. Némely számítások szerint a befektetés 2400 év alatt térülne meg Magyarországnak, ami minden képzeletet felülmúl. Mindez tetemesen hozzájárul további eladósodásunkhoz. A Magyar Nemzet november 5-i számában megjelent összeállítás szerint adósságunk 1997-től 2017-ig folyamatosan nőtt. Idén minden bizonnyal eléri a 4598 milliárd forintot. Ebben az elképesztően magas összegben sem Paks II., sem a kínai vasút építésére felvett hitelvállalás nincs még benne. Erős kételyeim vannak, hogy utódaink készek lennének arra, hogy visszafizetése érdekében egyáltalán itthon maradjanak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mutimi
2017. december 12. 20:31
Csaknem minden apróságról? Alaptörvény rendelkezéseiről, hogy praktikusan átengedjük-e a hazánkat másoknak, ilyen apróságokról. Helyén tetszik tudni kezelni az ügyeket. :(
luisbathhelena
2017. december 12. 20:25
Évek óta sivítanak 12 Mrd € kölcsönért (amiből épül egy pénzt hozó erőmű) olyanok, akik nem szóltak a 20 Mrd € IMF kölcsön miatt.
khomeini
2017. december 12. 18:04
Frici bá. Szemléznék kormánypártisággal nemigen vádolható sajtótermékeket, mint pl. a 24.hu. Aszongyák ottan, hogy: Felrobbant a gázelosztó Baumgartenben, ezért válsághelyzet van Olaszországban. a súlyos készlethiány miatt rendkívüli állapotot rendeltek el Olaszországban. https://24.hu/kulfold/2017/12/12/rendkivuli-allapotot-hirdettek-olaszorszagban/ Magyarország felé is korlátozzák a gázellátást Ausztria felől. https://24.hu/kozelet/2017/12/12/magyarorszag-fele-is-korlatozzak-az-ausztria-felol-jovo-gazt/ A cikkben ezt is írják: "A Gas Connect Austria közleményében biztosított arról, hogy Ausztria földgázszükségleteit „belátható ideig” fedezni tudják. Viszont a robbanás miatt további intézkedésig korlátozások állhatnak be az Ausztrián keresztül déli-délkeleti irányba történő szállításokban." Ilyen az, amikor van egy gázcsap a gázvezetéken vegy egy főkapcsoló az elektronyos távvezetéken a szomszédaink kezében. Ezt hívják energiafüggőségnek. Ehhez képest az atomerőműben a Te kisszobádnak megfelelő területen két évre elegendő üzemanyagot lehet és kell is tárolni, pont azért, hogy legyen idő kitalálni, mi legyen, ha nem jön több üzemanyag sehonnan sem. Az atomerőmű kétéves üzemanyag-szükségletét akár repülőgépen is Magyarországra lehet hozni. Ezt hívják energiafüggetlenségnek. Arról a piti kis apróságról nem is beszélnék, hogy az orosz erőművekhez elvben lehet venni amerikai üzemanyagot is, az mondjuk más kérdés, hogy sokkal szarabb, mint az orosz.
Lolka-Bolka
2017. december 12. 12:59
mocskos kommunista fereg
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!