Orbán a fa alatt

2017. december 27. 07:53

Mint mindig és már megint: semmi nem drága. Miért ne költözhetne be a karácsonyfa alá a miniszterelnök kampányostul?

2017. december 27. 07:53
Gazda Albert
Magyar Nemzet

„A karácsony nem politikára való, ez nem kérdés. Józan ésszel persze az sem elvárható, hogy csendben maradjanak ilyenkor a legillusztrisabb potentátok, de az talán igen, hogy ha már muszáj megszólalniuk, legalább kísérletezzenek nagyobb ívű elmélkedésekkel. Hogy lépjenek hátrébb kettőt. Korábban valahogy így is volt, akár szélesen hömpölygős interjúkat adtak, akár világmegmagyarázó saját szövegeket fogalmaztak a jeles férfiak.

Neki legyen mondva, a miniszterelnök most is iparkodott tágítani a perspektívát. Mindent megtett, hogy az ünnepélyes alkalomhoz illően bonyolultabbnak ábrázolja a világot, mint máskor. Csakhogy kudarcra ítéltetett szegény feje. A hosszú évek serény munkájával a végletekig butított üzenetek attól nem lesznek szofisztikáltabbak, ha kerekebb és összetettebb mondatokban ismétlik el őket ezredszerre. Akkor sem, ha a helyzetelemzésben előfordulnak igazságmagvak szokás szerint.

Két dilemma merül fel. Az egyik: nem mindegy, hogy a felmerülő valóságos problémákra valóságos, higgadt, tartalmas megoldásokat keresünk-e, vagy kacsalábon forgó kártyavárak építésére használjuk őket. Ebből adódik a másik: ügyesen kell ellenfelet választani, bárki és bármi legyen az. Miért ne ábrázolhatnánk veszélyesnek és félelmetesnek azt, ami erőtlen, idétlen, gyámoltalan? Miért ne állíthatnánk, hogy el akarják tőlünk venni, amit szeretünk, és ami a miénk – mint a karácsony –, akkor is, ha kizárt, hogy bárki képes lenne erre? Minél hatalmasabb a mesebeli sárkány, annál nagyobb hősök leszünk, ha lecsapjuk a hét fejét. Vagy ha azt hazudjuk ideje jöttén, hogy isten bizony mi csaptuk le mindet.

Mint mindig és már megint: semmi nem drága. Miért ne költözhetne be a karácsonyfa alá a miniszterelnök kampányostul? Nem épp szívmelengető látvány, ahogy egyszerre gondterhelten, de magabiztosan és kajánul somolyog a szaloncukrok és a gömbdíszek mögül, de az idő addig is neki dolgozik, amíg sikerül elzavarni őt onnét.

Minimum pár napra. Abba viszont egyelőre bele sem merek gondolni, hogy milyen irtóztató veszélyben fognak forogni majd a húsvéti tojások – egyfajta fundamentumok gyanánt – 2018 márciusának végén, áprilisának elején, kampányzárás kellős közepén. Hadd szögezzem le máris: nem hagyjuk! Nem adjuk a tojásainkat a senkiházi rablónépségnek!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2017. december 27. 23:10
Simicska-csicska Gazd'uram! Nyugaton itt-ott átnevezik a karácsonyi vásárt, ünnepeket "télire", nem állítanak nyilvános betlehemeket, hogy meg ne sértsék a betolakodók érzékenységét, és te azt mondod, hogy a miniszterelnök úr alaptalanul riogat azzal, hogy el akarják venni tőlünk a karácsonyt. Én azt javaslom, hogy te inkább a saját tojásaid épségére gondolj, ne a húsvétiakéra! Ennyi primitív gonoszság, ami ebben a cikkedben halmozódik, könnyen késztethet arra jó magyar embereket, hogy megszorongassák őket.
brekker
2017. december 27. 22:35
Nemértem.
states
2017. december 27. 21:20
Szegény Simicska, ilyen silány orbánozásra kénytelen költeni a pénzét. Még ebben a műfajban is alkottak maradandóbbat, Albert gazda.
Volo
2017. december 27. 19:59
" A hosszú évek serény munkájával a végletekig butított üzenetek attól nem lesznek szofisztikáltabbak, ha kerekebb és összetettebb mondatokban ismétlik el őket ezredszerre. " Akkor te miért ezt csinálod, újra és újra és újra és újra és újra és újra és újra és újra és újra és újra és újra és újra és újra és újra ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!