Föderális kontra nemzetállami Európa

2017. december 15. 08:15

Milyen lépéseken keresztül akarja az EU Bizottsága, hátterében az erős német–francia érdekekkel megvalósítani a föderális, erősen centralizált Euró­pai Egyesült Államokat?

2017. december 15. 08:15
Csath Magdolna
Magyar Idők

„Milyen lépéseken keresztül akarja az EU Bizottsága, hátterében az erős német–francia érdekekkel megvalósítani a föderális, erősen centralizált Euró­pai Egyesült Államokat? 2012-ben létrejött az Európai Stabilitási Mechanizmus, amelynek feladata volt, hogy a gazdasági válságba került országok problémáira megoldást keressen. Ezt a szervezetet 2019–2020-ra Euró­pai Valutaalappá kívánják fejleszteni, amely átvenné az amerikai dominanciájú Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerepét. 2019-re létre kívánják hozni az EU-s pénzügyminiszter pozíciót.

Az uniós pénzügyminiszter feladata lenne a nemzeti költségvetések ellenőrzése, felülvizsgálata és engedélyezése. Ezzel gyakorlatilag kivennék a nemzetállamok kezéből az önálló gazdálkodás lehetőségét. 2018 végére befejeznék a bankuniót, és 2019-re »meggyőznék« azt a nyolc országot, amely még nem csatlakozott az eurózónához, hogy adja fel nemzeti valutáját.

Ha pedig már mindenki benne van az eurózónában, akkor gyakorlatilag a pénzügyi és költségvetési szabadság is megszűnik, miközben az EU-n kívüli országokkal való nemzetközi gazdasági kapcsolatok létesítésének és beruházási megállapodások kötésének joga is központosításra kerül. Ezzel pedig szinte már készen is van az Európai Egyesült Államok. Tegyük hozzá, hogy az Európai Parlament elnöke, Antonio Tajani már azt is bejelentette, hogy szükség lesz arra, hogy az EU közvetlenül is adót vessen ki az uniós polgárokra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!