Tovább gazdagodó tőkések

2017. december 12. 15:49

Fel kell készülni egy sor olyan társadalmi problémára, amelyekhez képest napjaink iszlamista terrorja szelíd óvodás zsúrnak tűnik majd.

2017. december 12. 15:49
Árva László
Magyar Idők

„Itt az idő végiggondolni, mit lehet tenni kormányzati szinten e folyamatok lelassítására vagy akár visszafordítására. Az adórendszer átalakítása (például a robotadó bevezetése), a társadalombiztosítás finanszírozásának reformja, a jóléti állam egyes elemeinek visszaállítása, a szakszervezetek megerősítése külön-külön vagy együttesen lehetnek a reform eszközei, amelyek révén nemcsak az elégedetlen populizmust lehet visszaszorítani, hanem piacot is lehet teremteni az egyre inkább robotizálódó termelésnek.

De látni kell közben azt is, hogy a tőketulajdonosok jelentős csoportjai mindent meg fognak tenni e reformok megakadályozására, tehát itt hegynek felfele és erős ellenszélben kell a kormányoknak haladniuk. Ám ha erre nem kerül sor, akkor fel kell készülni egy sor olyan társadalmi problémára, amelyekhez képest napjaink iszlamista terrorja szelíd óvodás zsúrnak tűnik majd.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2017. december 12. 21:05
Vmikor nagyon rossznak tartották, ha egy országban a kiskirályok uralkodtak. Úgy emlékszem nálunk Károly Róbert törte meg az uralmukat. Kapott is érte az utókortól dicséretet. A nagy vállalatok vezetői tképpen kiskirályok. Csak a saját érdekeiket ismerik. Ez természetes is, de éppen ezért van az ország vezetése, hogy megtörje a kiskirályok (azaz nagyvállalkozók) erejét. Na, akik ez ellen vannak (mármint az erős állam ellen), azok a kiskirályok bérencei. Tudjuk, hogy a liberálisoknak nem tetszik az erős állam...
ato boldizsár
2017. december 12. 20:19
Ki kell mondani: a sportot űzni a pénzszerzésből ciki. Nem kicsit, nagyon.
marko11
2017. december 12. 18:35
"...a hetvenes évektől kezdve a munkajövedelmek aránya kezdett határozottan csökkenni, a tőkejövedelmeké pedig növekedett. A nemzeti jövedelmen belül a munkának, a munkásoknak jutó rész a tőketulajdonosoknak jutó résszel szemben folyamatosan csökkent és csökken ma is." (az eredeti cikkből! amit érdemes elolvasni, ha érteni akarjuk, hogy mi vár ránk)
Lotti
2017. december 12. 16:26
Az egyének kezében felhalmozódó irdatlan vagyon befolyásolja a gazdasági folyamatokat. És ez nem azt jelenti, hogy a milliárdos ellopta a pénzt, amit aztán elásottvalahol. A pénz a gazdaságban marad. Nekem mindegy, a Hunguest szállodalánc egyik hoteljében megszállva, hogy Leisztingernek, vagy Mészáros Lőrincnek hívják - e a tulajdonost. Az igazi multimilliárdosnak személyes elképzelései megvalósítása érdekében módja van megvásárolni politikusokat, pártokat (Soros, Simics). Na ez a baj. A megvásárolt politikus gazdája, és nem a választói érdekében fog eljárni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!