Visegrád halott

2017. november 30. 15:33

Ne legyenek kétségeink: a magyar kormány Európa-ellenes retorikája működik.

2017. november 30. 15:33
Radnóti András
HVG

„A magyar kormány nagyon szeret Visegrádra hivatkozni. Fontos Orbánnak életben tartani a visegrádi gondolatot, hogy a választók ne lássák: Magyarország egyedül harcol Brüsszellel. Azt a látszatot kell kelteni, hogy a szlovákok, csehek, lengyelek a szövetségeseink »Európa védelmében«, vagyis Európával, Brüsszellel szemben. (...)

Mert ne legyenek kétségeink: a magyar kormány Európa-ellenes retorikája működik. Az unalomig ismételt elemzői közhely, miszerint Magyarországon az EU magas támogatottságot élvez, igaz ugyan, de ez csak egy szám. Ezt árnyalja egy másik. Az Eurobarometer kutatás szerint az EU-ba vetett bizalom itthon harmadával esett 2010 óta, alig több, mint 40%-ra. Ez akkor is mutatja a kormányzati kommunikáció erejét — és a választók geopolitikai preferenciáinak gyenge gyökereit —, ha ez a szám történetesen még mindig meghaladja az EU-s átlagot. Semmilyen, az itthonihoz fogható »brüsszelezés« nem zajlik sem Szlovákiában, sem az egyébként hagyományosan euroszkeptikusabb Csehországban. Egyik ország sem akarja kockára tenni a belső körös tagságát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vén Csataló
2017. december 01. 12:16
Na basszus, ennek a fejére szorult a libsi VR-szemüveg.
Biivisz
2017. december 01. 08:50
"Visegrád halott" Hát persze! A migránsokat meg úgysem lehet megállítani. És különben is a nap forog a föld körül ...
balbako_
2017. december 01. 07:18
Haha! Ausztria valahogy "lemaradt", meg az a 15 ország akik itt voltak a Kínaikkal üzletelni.
quiet
2017. november 30. 22:17
Ökör.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!