Metróösszefogás

2017. november 07. 07:06

Végre egy ügy, amelyben bárki nyugodt szívvel támogathatja Tarlós Istvánt. Akár a kormánnyal szemben is

2017. november 07. 07:06
Szabó Zsolt
Magyar Nemzet

„A városi földalatti vasút most lezárt angyalföldi–újpesti pályaszakaszát 1990-ben pedig nem más, mint a budapesti városházát akkor húsz évre hitbizományba kapó, ám a lehetőséggel nem élő Demszky Gábor avatta fel. Az egykori SZDSZ-es főpolgármesternek szinte az volt utolsó lépése, amelyet a Kőbányát, illetve Kispestet Újpesttel összekötő metróért megtett egy másik vonal, a 4-es bűvöletében. Majd mint egy rulettjátékos, az utóbbira tett fel mindent. Ez pedig aztán az ország talán legbotrányosabb, legdrágább és egyik legértelmetlenebb uniós támogatású fejlesztésévé vált. Abban sajnos egyre kevésbé bízhatunk, hogy e korrupciógyanús metróépítés ügyét ennyi év távlatából teljes egészében feltárják. A számok azért tanulságosak: évtizedes ígérgetés után 2007-től hét éven át 406 milliárd forintba került a szép, kényelmes, ám a város közlekedési gondjait érdemben nem enyhítő 4-es metró, amelyet viszont végül 2014-ben Orbán Viktor kormányfővel együtt Tarlós István adott át. Míg a 3-as számot viselő mostohatestvér eddig naponta több mint félmillió utast szállított, az új vonal alig többet 160 ezernél.

A 3-as metró egyre gyakrabban füstölő, izzó, veszélyes szerelvényei, illetve a pálya felújításának szükségességét már évek óta a saját bőrükön is megtapasztalhatják a Budapesten utazók. Egy-egy malőr már előrevetítette, hogy milyen is lehet a metrópótlás idején a forgalom. Mint újra és újra kiderült: zsúfolt – különösen csúcsforgalom idején. Most mégsem omlott össze a város közlekedése, annak ellenére sem, hogy számos reggeli rádió- és tévéműsorban, internetes portálon még az ellenkezőjét várták. Leginkább a káoszban érdekelt politikusok. Közülük is különösen Horváth Csaba MSZP-s fővárosi képviselő, aki az ATV Start című reggeli műsorában élőben próbálta bebizonyítani, hogy káosz van, amikor nincs. Azzal, hogy a közlekedési szakemberek alátámasztott véleményével szemben olyan blődségeket javasolt, hogy 59 helyett 80 pótlóbusszal szállítsák az utasokat, vagy a pótlás miatt 30 százalékkal csökkentsék a budapesti BKK-bérletek árát, éppen a jelenlegi fideszes kormányzattal szembeni kritikák élét vette el. Ugyanis a Magyarországon az elmúlt hét évében tapasztalt pénzköltések, a sok tízmilliárd forintos stadionépítések, a Városliget 200 milliárdosra becsült átalakítása mellett valóban megmagyarázhatatlan az M3-as vonal egyelőre csak részleges felújítása. Ha a kormány kötelezettséget vállalt 137,5 milliárd forintra, miért nem jut néhány tízmilliárd forinttal több a teljes korszerűsítésre, akadálymentesítésre és légkondicionálásra? Ezeket a kérdéseket nem feledve, ha már végre megkezdődött ez a sziszifuszi munka, illő lenne hátrébb vonni az agarakat.

Végre egy ügy, amelyben bárki – pártállásra való tekintet nélkül – nyugodt szívvel támogathatja Tarlós István főpolgármestert. Akár a kormánnyal szemben is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2017. november 07. 16:44
Az a vörös farkinca már megint.
zakar zoltán béla
2017. november 07. 12:34
"MN" az ötödik hasoszlop
Kanóc
2017. november 07. 12:01
Minek ezt annyit magyarázni, "orbán egy geci" és kész. A többi blabla.
Mich
2017. november 07. 10:53
G.Lali csicskája még most is a kormányt próbálja fikázni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!