Nem tetszik, ami Magyarországon folyik

2017. november 30. 08:39

Ismerem jól a miniszterelnöküket, találkoztunk többször, az otthonában is jártam. Valaha jobb véleménnyel voltam róla. Interjú.

2017. november 30. 08:39
Lech Wałęsa
Heti Válasz

„Követi, mi történik Magyarországon?

Igen, és nem tetszik, ami ott folyik. Ahogy már mondtam: nem férünk bele az addigi keretekbe. Le kell ülni beszélgetni, hogy elhárítsuk az akadályokat. Vegyük az EU-t: bürokratikus, de szükség van rá. Ha a magyarok és a lengyelek szétverik – mert szét tudnák –, öt perccel utána a franciák, németek és olaszok szövetségre lépnének, amibe mi már nem szólhatunk bele. A magyarok most ugyanabba álltak bele, mint a lengyelek: nem építeni akarnak, hanem rombolni. 

Nem a lengyelek álltak bele abba, amibe a magyarok?

De. És még rosszabbak. Nekem sem tetszik a bürokrácia, de kell egy hely, ahol tudunk beszélni egymással. Forradalmár vagyok, és felteszem a kérdést: mi a jobb, megszüntetni az uniót és újat létrehozni, vagy összefoltozni a mostanit? De ha valaki újat akar, csinálja – viszont azzal nemcsak szabadság, hanem felelősség is jár. Ha mindenki azt tesz, amit akar, nem fog működni.

Van, ami különösen nem tetszik nálunk?

Nincs együttműködés. Nincsenek ötletek, hanem egyénieskedés van. Ismerem jól a miniszterelnöküket, találkoztunk többször, az otthonában is jártam. Valaha jobb véleménnyel voltam róla. Bölcs ember, jó érvei vannak, de azt hittem, inkább építeni fog. 

Lengyel kollégáihoz hasonlóan népszerűsége mégis az egekben. 

A populizmus meg a demagógia sokaknak tetszik, de felelős ember nem így viselkedik. Vegyük a lengyel helyzetet: a kormány most vitte le a nyugdíjkorhatárt, az ellenzéknek pedig még többet kell ígérnie. De meddig fogunk így licitálgatni? Letámadták a bíróságokat is, mert azokra mindenki haragszik. Olyan dolgokat húznak elő, ami sokaknak tetszik, megválasztották őket, és azt hiszik, mindent szabad. Száz évig nem fogjuk ezt összetakarítani De az embereknek ez tetszik.”

(A Lech Wałęsa-val készült interjú a Heti Válasz 2017. november 30-i számában jelent meg.)

 

Összesen 175 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bűbájos Küsmödy
2017. december 01. 19:03
Időskori demencia?!
szalard
2017. december 01. 14:52
A kommunistaellenes harcos beállt a kommunisták közé.
Szőke Ciklon
2017. december 01. 13:39
Azzal a díjjal megvásárolták a lelkét. Ő meg örömmel adta, és elárulta mindazt, amiért tisztelték a lengyelek, és a magyarok. De hát mit lehet várni egy baloldali embertől. Valaha a lengyel és magyar embereknek is más volt róla a véleménye.
Vén Csataló
2017. december 01. 12:18
Nem baj Lech. Nekünk meg a te állambiztonsági múltad nem tetszik. (Avagy inkább szólítsunk "Boleknek"?) :/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!