A beton pártja elfoglalja ligeteinket

2017. november 24. 19:27

A beton szolgálja a politikusok szűk körét, a pártot, a párt a betont.

2017. november 24. 19:27
Gulyás András
Magyar Nemzet

„Ezt a lendületet beton és párt összefonódása biztosítja. Az építési szabályzat elvileg azért született, hogy az egyéni ambíciókat korlátozza, de az önkormányzat vagy az Országgyűlés bármikor át- és felülírhatja. »A beton pártja« – így nevezhetnénk azt az egyes politikai alakulatokon túlnyúló érdekközösséget, amely a beton és a jogszabályok alkotói, a köztulajdon felelősei között fennáll. Szimbóluma a kiváltságos építőipari vállalkozó, aki megrendelést és kedvező jogi szabályozást kap, cserébe hátországot épít pártnak, politikusnak. A párt a többi párthoz, a zavaros ügyleteket intéző politikus párttársaihoz képest jut előnyhöz.

Versenyre így esély sincs, sem párton kívül, sem párton belül. A beton szolgálja a politikusok szűk körét, a pártot, a párt a betont. Ez nem egyszerű korrupció – hanem összetett érdekközösség és működési modell. Megállítani szinte lehetetlen. Környezetünket néhány év alatt végleg átalakítja ez a torzszülött, amely lepusztította például a méltán híres olasz tájakat és városokat is.

Olaszországban az elmúlt 15 évben a WWF tanulmánya szerint három és fél millió hektárnyi területet árasztott el a beton. A folyamat tehát nem hungarikum, máshol is terjed. Ott, ahol a szabályok, intézmények gyenge lábakon állnak. »A hegyek, vidékek, tengerpartok egyre kevésbé közös kincseink. Túl könnyű vadászterületévé váltak azoknak, akik cinikusan letarolják őket saját elvakult hasznuk érdekében« – írja Salvatore Settis olasz művészettörténész az olasz táj védelmében. Vagy inkább emlékére. Fülöp Sándor volt országgyűlési biztos 2011-es beszámolója szerint a beton terjedésének sebessége Magyarországon is ijesztő. Nemzedékünk egyik legsúlyosabb hagyatékáról van szó. A beton sokszor mégis a megújulás szinonimájaként szerepel: több beton, több modernitás.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. november 27. 07:04
"Valamennyi pályázat vállalta, hogy 60-ról 65 százalékra növeli a Városliget zöldfelületét, természetesen a győztes terv is - fűzte hozzá." http://magyarhirlap.hu/cikk/55747/A_Garten_Studio_nyerte_a_Varosliget_tajepiteszeti_palyazatat Most akkor miről beszélünk?
Peter8811
2017. november 25. 21:32
Beton nadrágtartó, Betonnadrág tartó Betontartó nadrág.
puszika
2017. november 25. 11:48
Honjaim! Íme jelentkezett egy újabb b....sz libsi aki nem tudja magában feldolgozni/vannak néhányan/,hogy Orbán és kormánya élhetővé és egyben széppé teszi a fővárost. Pedig volt elég idejük de csak az volt a fontos honnan lehet még pár milliárdot leakasztani.Érdekes , ez Gulyás elvtársnak soha nem jut eszébe!! Ő a gyorsan felejtők kategóriájába tartozik,feje felett ott függ a négyes metró mint Demoklesz kardja!!!
lightning protection
2017. november 25. 07:47
Tessék körülnézni a XIII. kerületben! Pl Honvéd kórház Lehel út között sorra építik a nagyobbnál nagyobb társas házakat 30, 40, 100 lakással a maradék földszintes házak, a foghíj telkek helyére. Sok százzal több ember fog ott zsúfolódni, viszont egy vacak kis játszótér egy négyzetméternyi közpark nem kerül melléjük! Pedig hely lenne, meg igény is, csak hát a profit... A Városliget megújításának folytonos becsmérlése mellett, helyett ezekről egy szó sem esik. Pedig mennyivel fontosabb lenne az ott lakók számára! Csak hát ez nem a Fidesz sara, hanem a helyi önkormányzaté...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!