A lex CEU és a nyitott társadalom Magyarországon

2017. november 27. 08:26

A Fidesz politikai narratívája többek közt abból a külföldi kritikából és nyomásból táplálkozik, amely kritikáját a nyugati liberalizmus és a keleti illiberalizmus ellentétpárjára építi.

2017. november 27. 08:26
Gagyi Ágnes
Mérce

„Az Oroszországgal kapcsolatos új geopolitikai feszültségek körüli viták megszilárdítani látszanak Orbán pozícióját. A Fidesz politikai narratívája többek közt abból a külföldi kritikából és nyomásból táplálkozik, amely kritikáját a (nyugati) liberalizmus és a (keleti) illiberalizmus ellentétpárjára építi. Ez a fajta nyomás lehetővé teszi Orbánnak, hogy magát a nemzet megmentőjeként ábrázolja, aki a nyugati érdekek ellen harcol. Az a mód, ahogyan belföldi kritikusok és külföldi kommentátorok a Lex CEU elleni tüntetéseket a liberális demokrácia és a nyílt társadalom hidegháború utáni fogalmai szerint értelmezték, sokkal inkább beleillik az Orbán által propagált ideológiai keretbe, semmint hogy ellene szólna.

Orbán azt használja fel saját imázsának építésére, hogy az emberek a rendszerváltás után eltelt időszak során csalódtak ezekben az eszmékben.

A CEU körüli küzdelmet belföldön és külföldön egyaránt a liberálisok az egyetemi szabadságért való küzdelemként, a nacionalisták a külföldi beavatkozás elleni harcként állították be. Ez a fajta szembenállás azonban elfedi a térség legégetőbb társadalmi problémáit. A jelen helyzetben úgy tűnik, hogy amíg a Fidesz kritikáját meghatározó keret a liberális demokrácia marad, a liberalizációs időszak társadalmi költségei nem válhatnak a kritika részévé, így a belőlük adódó a feszültségek továbbra is a jobboldali radikalizációt fogják táplálni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lolka-Bolka
2017. november 28. 10:43
Hat ez a csavo nem semmi ..... a semmirol hadoval es az is ertelmetlenul , raadasul ERDELYI ... szekelyek miert nem csaptak agyon ezt a barom okoskodo fickot ........hat a neve mutatja a teljesitmenyet................BASSZUS NEKEM IS KELLENE ILYEN MUNKAHELY ...... jo fizetes a semmiert ................... Bocsika most vettem eszre , hogy ez a faszi az NO........ vagy is a keresztneve ( KIEMELEM KERESZT NEV) alapjan . valszeg a mamiek meg nem voltak olyan felvilagosultak(PERSZE LIBERALISAK) , hogy 4 eves koraba atoperaltassak ez a faszit nove vagy nobol -fiuva , vagy ... na itt elvesztettem a fonalat ...................bar a mai vilagba ahol 73 identitast regisztraltka a genderbarmok ..... nincs miert csodalkozni...... CSAK NE LEGYEN KOTELEZO......... valyon a muszlim vilagba , hogy velekednek a gender elmelethez????? valaki megtudja mondani ..........
DavidBL
2017. november 28. 05:37
Ágikám, ez az írás legalább olyan GAGYI, mint maga!
egryartur
2017. november 28. 02:12
Amit ír Ágnes ( már van egy Ágnesünk...) eposzi állandó jelzővel illetve baromság. Orbán politikája a józan ész politikája. Ki szeretné 45 év szovjet megszállás után kiszolgáltatni a hazáját az EU-s lobbista erőknek? Itt nem jobboldali és baloldali tévelygésről van szó, hanem arról a felismerésről, hogy az EC gyarmatosítani akarja a közép-európai államokat! NEM sorolnám fel a gazdasági és politikai tényeket. Aki nem hiszi, járjon utána. Ma a marxizmus nyugaton egy ideológiai profitcentrum liberális mezben. Nem más ez mint a Nyílt Társadalom agyréme. Aki olvasta az tudja "török áfium". És, hogy ne legyünk annyira nyugodtak az Obama éra alatt hatalmas viták folytak a Oroszokkal szembeni katonai csapásról, a megnyerhető atomháborúról . A józan ész azt diktálja, hogy a külföldi szervezeteket azok tevékenységét szoros keretek közé kell szorítani. Itt nem működhet olyan egyetem amely kádereket termel ki az annexióra. Világos nem? Ez olyan világos és magyar érdek, hogy a MUNKÁSPÁRT is kiáll a FIDESZ-KNDP politikája mellet. Bár óvnám ezt az erkölcstelen ellenzéket attól, hogy én legyek a következő kormány belügyminisztere...
atila68
2017. november 27. 17:02
Mérce. Akiket sehol nem publikálnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!