Levegőileg a Spinozában

2017. november 27. 08:08

Azt a nacionalizmust, amit a Fidesz salátatörvényekbe rejt, Soros képében kiplakátol a házfalakra, a Jobbik puha vizslakölyök-bőrbe burkolva tapogatja.

2017. november 27. 08:08
Friss Róbert
Népszava

„Vona Gábor szerint pártja és a Fidesz az utóbbi években egyszerűen helyet cserélt. A Fidesz a szélre húzott, hogy elvigye a Jobbik szavazóit, míg a Jobbik középre tart, hogy a korábbi szélsőségeitől megrettenteket magához vonzza. Azt a nacionalizmust, amit a Fidesz salátatörvényekbe rejt, Soros képében kiplakátol a házfalakra, a Jobbik puha vizslakölyök-bőrbe burkolva tapogatja idegenül a politikai pulton.

A helycserében felfedezhetjük a felhevült Simicska Lajost, aki az orbáni holtvágányról visszatolatna a Fidesz-rendszer korábbi gyakorlatába. Az a hatalom félt a Kádár-rendszer erős túlélőinek átmentett gazdasági-politikai befolyásától, s a maga törvénytelen eszközeivel megteremtette saját üzleti hátterét; de miközben a demokrácia mezsgyéjén lépkedett, már magában hordta a mai Orbán-rendszer ígéretét. A »korai«, na jó, a 2014-ig tartó rezsim restaurálása az a dicsőséges jövő, amit az Orbánt mint »hatalomtechnikai zsenit« tanulmányozó ihletett Vona közös kormányzásra felkínált a XXI. századi pártoknak, az LMP-nek és a Momentumnak, s amihez mások is felkínálnák magukat. A mai viszonyokat elnézve az a rendszer, meglehet, »elegánsabbnak« tűnt, de tudna mit mesélni róla a Fidesz-MDF koalíció igazságügyi minisztere, Dávid Ibolya, aki a futballismeret hiányától volt kénytelen eljutni a mindent felzabáló kisgömböc, a nemzeti javak 70-30 arányú elosztásának felismeréséig. A vádlottak padjáig, amitől Gyurcsány Ferenc csak azért menekült meg, mert ördögképe markánsabb, mint Dávidé.

Mindennek semmi köze a rendszerváltáshoz, a IV. Köztársasághoz, amiről a baloldalnak beszélnie kellene. Pedig jól mondták a Spinozában: az este másfél órát tart, levegőileg ennyit bírunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2017. november 27. 22:23
Már fogalmazni sem tud értelmesen.
GV0917
2017. november 27. 15:53
Tudod mit? Te beszélsz tapogatásról? Hiszen jó egy éve egyebet sem csináltok, mint felváltva tapogatjátok Gyurka bácsit- mint tót az anyja picháját, hogy jó helyre czuppantsatok egy csattanós czwikipuszit!
mr.Marcang
2017. november 27. 11:19
"A vádlottak padjáig, amitől Gyurcsány Ferenc csak azért menekült meg, mert ördögképe markánsabb, mint Dávidé." Jesszus, lecsukták Ibolykát!?
Tidal_wave
2017. november 27. 11:04
puha vizslakölyök-bőr... Hát nem semmi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!