Jelszó a múltból

2017. november 30. 19:08

Mifelénk magasabb a kizsákmányolás foka: míg nyugaton a tőkés a profitjának átlagosan 40 százalékát fordítja bérekre, addig nálunk jó, ha 35-öt.

2017. november 30. 19:08
Bonta Miklós
Népszava

„Azt viszont nyugodtan a demagógia körébe sorolhatjuk, amire a Jobbik felépíti a kampányát: Kelet- és Közép-Európa árai felzárkóztak kontinensünk nyugati feléhez, azonban ha egy alkalmazott a hazai gépkocsi összeszerelő üzemben pontosan ugyanazt a munkát végzi el, mint németországi kollégája, a havi jövedelme csak a töredéke lesz a másikénak. (Jegyezzük meg, a bérkülönbség ellenére ez a jövedelem nálunk kifejezetten magasnak számít.) Minderre van ugyanis a kézenfekvőtől eltérő magyarázat is. Mifelénk magasabb a kizsákmányolás foka: míg nyugaton a tőkés a profitjának átlagosan 40 százalékát fordítja bérekre, addig nálunk jó, ha 35-öt. Többek között ebből fakad, hogy a hazai havi minimálbér 400 euró, szemben a luxemburgi 2000 euróval.

Hogy van miről beszélni, van min javítani, ahhoz kétség sem fér. A kérdés csak az, meddig tart ki a szolidaritás, a Jobbik szava nem csak a választásokig lesz-e hangos.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2017. december 01. 12:31
Nem jól emlékszik a marxizmusra. A profit 0%-àt fordítjàk munkabèrre.
atila68
2017. november 30. 21:01
A szerző vélhetően még "politikai közgazdaságtan"-t tanulhatott aminek alapja ugye a szovjet gazdasági filozófia. Komolyan nincs a Népszavánál felelős szerkesztő?
Akitlosz
2017. november 30. 20:48
"Mifelénk magasabb a kizsákmányolás foka: míg nyugaton a tőkés a profitjának átlagosan 40 százalékát fordítja bérekre, addig nálunk jó, ha 35-öt." ??? Amit a bérekre fordít a tőkés az mitől profit? Azt sem tudja, hogy miről beszél a szerző. A szó jelentésével sincsen tisztában csak használja.
Anonymtalan
2017. november 30. 20:36
Bontott Agyú.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!