Ukrajna katalánjai

2017. október 09. 07:45

Ha a katalán referendumot méltatják, akkor nehéz megmagyarázni, hogy a Krím miért ne szavazhatott volna az elszakadás mellett.

2017. október 09. 07:45
Stier Gábor
Stier Gábor
Magyar Nemzet

„Ha a katalán referendumot méltatják, akkor a »kis zöld emberkék« ellenére is nehéz megmagyarázni, hogy a Krím miért ne szavazhatott volna az elszakadás mellett. (Pláne úgy, hogy a 2014-es kijevi fordulat sem volt alkotmányos.) Hogy a krími lakosság legalább 50 százaléka »oroszul« érzett, azt a legelvakultabb ukrán nacionalista sem tagadhatja.

Még kínosabb, hogy a jogtipróként beállított Oroszország európaibb kisebbségi oktatást biztosít a Krímben, mint tenné azt az új törvény érvényesítésével Ukrajna. 15 tisztán krími tatár iskola 201, illetve 37 orosz tannyelvű iskola 137 osztályában 5300-an tanulnak az őshonos kisebbség nyelvén. Emellett kilenc osztállyal működik egy ukrán iskola, továbbá 12 orosz tannyelvű intézményben is 19 ukrán tannyelvű osztály. És akkor még nem beszéltünk az anyanyelvi oktatás fakultatív formáiról, amelyek keretében több mint 19 ezer krími tatár és közel 13 ezer ukrán gyerek tanulhat szülei nyelvén.

Mindezek fényében nem meglepő, hogy a katalán népszavazás összezavarja az ukrán társadalmat. Az ukránok egyszerre szembesülhetnek saját évszázados, végül sikeresen végződött függetlenségi harcukkal, valamint a jelenlegi hatalom – Portnikov szavaival – álszent természetével, amely csírájában fojtja el a katalánokéhoz hasonló törekvéseket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2017. október 09. 10:49
A Krím azért nem szavazhatott az elszakadás mellett, mert nincs kettős mérce! -:)
Harangláb
2017. október 09. 09:12
Vagy érted Stier cikkét, vagy nem...Úgy látszik, nem...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!