Bécsi gyors

2017. október 17. 06:43

Kurz zseniális politikai szimattal rendelkezik, ügyesen fogta ki a szelet az FPÖ vitorlájából azzal, hogy lecsapott a menekültválság témájára.

2017. október 17. 06:43
Rónay Tamás
Rónay Tamás
Népszava

„Mi az ÖVP elnökének titka? Fiatal, energikus, remek fellépésű politikus és jó rétor. Mellette a pragmatikus szociáldemokrata kancellár, Christian Kern, valamint a magát friss, makulátlan erőként aposztrofáló Heinz-Christian Strache is a múlt emberének látszott. Kurz zseniális politikai szimattal rendelkezik, ügyesen fogta ki a szelet az FPÖ vitorlájából azzal, hogy lecsapott a menekültválság témájára, s lényegében Európa határainak teljes lezárását követeli.

Ettől függetlenül az ÖVP elnöke nem nevezhető jobboldali radikálisnak. Egyértelműen elkötelezte magát az európai alapértékek és az EU reformja mellett, igaz, e tekintetben még sok a kérdőjel. Nem tudni például, mennyire támogatja az Emmanuel Macron francia elnök által javasolt gyökeres változásokat, s a nemzetállamok erősítésében, vagy Brüsszel befolyása kiterjesztésében látja-e a jövőt. Az sem világos, kiemelt szerepet szán-e az euróövezeti országoknak, vagyis támogatja-e a kétsebességes Európa gondolatát. Bécs eddig nem sok szerepet játszott Európa formálásában, ez azonban változhat, már csak azért is, mert külügyminiszter ülhet a kancellári székbe, aki sokat foglalkozott az Unió működésével. Feltételezések szerint Kurz várhatóan határozottabb fellépése, radikálisabb menekültpolitikája miatt kellemetlen pillanatokat okozhat a német kancellárnak, bár az ÖVP elnökét jó kompromisszumkészségéről is ismerik, ezért sem valószínű, hogy feszültebb lenne Berlin és Bécs viszonya.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2017. október 17. 13:42
Retek, répa, herető/mit bugyog a népszövő?
terra
2017. október 17. 11:47
"Mellette a pragmatikus szociáldemokrata kancellár, Christian Kern" "Pragmatikus", ja... ez nyilván jobban hangzik a balfüleknek, mint az "elvtelen".
puszika
2017. október 17. 11:43
Rónay! Akkor most ez a teljes beismerése részetekről annak,hogy migránskérdés bizony létezik. Na most röhögitek ki saját magatokat! Ennyire következetlenek vagytok? Hiába na,ISTEN NEM VER BOTTAL............!!
Marhajó!
2017. október 17. 11:39
Igaza van a szerzőnek. Kurz egyszerűen egy olyan gúnya vagy arculat, amellyel megakadályozták az FPÖ hatalomra kerülését. Jól látja Bécsi, hogy erről van szó. retorikailag marad a határozott hangnem, de Ausztria ugyanúgy a Merkel-Macron vonalat fogja követni, mint korábban, azzal a pici kivétellel, hogy gesztusokkal, nyilatkozatokkal fognak elébe menni az FPÖ esetleges jövőbeli megerősödésének. Ezt csinálta 17 évvel ezelőtt Schüssel kancellár is: kifogta az akkori FPÖ vitorlájából a szelet. S az FPÖ be is bukott a következő választáson. Elintézték. Több ott a ravaszság, mint itt gondoljátok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!