Katalónia független! Katalónia független?

2017. október 27. 19:09

Milyen jövő előtt áll egy ország, amelyet sem Madrid sem Brüsszel nem fog elfogadni?

2017. október 27. 19:09
Martí Zoltán
Facebook

„Az elmúlt órákban rengeteg ismerősöm, barátom írt, hívott, kérdezett, hogy mit gondolok arról félig katalánként, hogy kikiáltotta a függetlenségét és elszakadását Katalónia.

Ezerötszáz kilométer távolságból nincsenek hiteles és jó válaszok. Nem lehet átérezni, hogy milyen a hangulat most Madridban és Barcelonában. Látom katalán barátaim Facebook-bejegyzéseit, és fülemben csengenek határozott szavaik, amikor legutóbbi ottlétemkor azt mondtam: örülök, hogy újra Spanyolországban lehetek. »Ez nem Katalónia, hanem Spanyolország,« – szólt a válasz. Személyesen tapasztaltam meg, hogy az évek elteltével hogyan lett egyre fontosabb nekik, hogy katalánul beszéljenek egymással, és hogy őszintén csalódottak voltak, amiért velem nem tudtak ezen a nyelven kommunikálni.

De vajon milyen jövő előtt áll Katalónia? A terület, amelyet ipara és turizmusa tett naggyá, és miközben vígan énekelnek a katalán parlamentben a képviselők, addig a legnagyobb cégek azon nyomban költöznek délebbre, például Valenciába. Milyen jövő előtt áll egy ország, amelyet sem Madrid sem Brüsszel nem fog elfogadni? Az elmúlt hetekben a spanyol és a katalán kormány szinte versenyzett, hogy melyikük tud több hibás döntést hozni. Kéz a kézben sodorták veszélybe Spanyolország egységes jövőjét és Katalónia igen stabil gazdasági helyzetét.

Ha a spanyol rendőrség nem követ el agresszív bűncselekményeket, ez a mai nap aligha érkezik el. És persze félig magyarként adódik a kérdés, hogy mi lesz így a határontúli testvéreinkkel? Ki fog ezek után bízni a kisebbségekben és ki fogja megadni nekik a valóban alapvető nyelvi és kulturális jogokat.? Rengeteg kérdés válaszok nélkül.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mindjárt
2017. október 29. 11:46
Soha se jártam Katalóniában de nem lennék ilyen kishitű. Senki se gondolta, hogy kikiáltják a függetlenségüket és abba a spanyolok csak úgy beleegyeznek. Valahol kezdeni kell és a katalánok megkezdték. Göröngyös utat látok előttük de a végén egy független Katalónoát. Akár 10-20 év is job mint soha. Most már kimondták és az a fontos.
Senye Péter
2017. október 28. 11:14
A katalánok legközelebbi nyelvrokonai a dél-francia provanszált beszélők. Ha Franciaország gazdasága akadozik, egyesülni is akarhatnak majd déli testvérnépükkel, hogy elöntse Párizst a hideg verejték.
tom hagen
2017. október 27. 23:37
Mindenekelőtt: Brüsszel örüljön, hogy Európa eltáncolja, hogy léteznek belgák.... Innen indulunk....
Besewayo
2017. október 27. 21:40
Meglássuk .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!